Bets Cole uit Zuidwolde is op 108-jarige leeftijd in alle rust overleden.

Bets Cole uit Zuidwolde is overleden, ze was met 108 jaar de oudste inwoner van Drenthe

Bets Cole uit Zuidwolde is op 108-jarige leeftijd in alle rust overleden. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Op 108-jarige leeftijd is maandagmiddag in alle rust Bets Cole overleden. De oudste inwoner van Drenthe woonde sinds 2008 in het Tonckenshuys in Zuidwolde. Bets Cole mag met recht de oudste kosmopoliet van tenminste Nederland worden genoemd, want ze reisde zo’n beetje de hele wereld over.

Toen haar nicht Marga Kool met haar man Jan Veenstra in 2008 bij haar op bezoek waren in Santa Barbara in de Amerikaanse staat Californië, besloot tante Bets spontaan dat het goed was om oud te worden in Zuidwolde, vlakbij haar enige familieleden. Voor Zuidwolde een aanwinst, want de sympathieke Betsy Cole stal de harten van vele inwoners door haar ontwapende uitstraling, haar belangstelling voor de mensen om haar heen en alle verhalen die ze te vertellen had.

Hoofd der school

Ze werd op 23 september 1912 geboren als Adriana Elisabeth Maria Kool, maar in de periode dat ze in de Verenigde Staten woonde, veranderde ze haar achternaam in Cole. Het paste beter bij de Amerikaanse taal. Ze was de dochter van een hoofd der school en ging dus ook het onderwijs in. Toen ze in Den Haag twee leerlingen in de klas had, waarvan de ouders besloten te emigreren naar Nieuw-Zeeland en Australië, kreeg ze ook de geest. Na de Tweede Wereldoorlog ging ze die leerlingen achterna, om in Australië acht jaar te werken voor een reisbureau voor emigranten.

Door de Watersnoodramp van 1953 kwam ze weer naar Nederland: haar ouders woonden in Zeeland en wisten ternauwernood te ontsnappen aan het wassende water. Haar ouders verhuisden naar Linde, waar het gezin werd herenigd. Bets stond anderhalf jaar voor de klas, toen het weer begon te kriebelen. Ze pakte het vliegtuig naar Canada en kwam daarna in Santa Barbara terecht. Daar werkte ze als schoonmaakster en verpleegkundige, na haar pensioen bleef ze er hangen, mooie reizen maken zat er niet meer in vanwege een gebrek aan geld.

Op haar vrijheid gesteld

Bets Cole trouwde nooit, maar vertelde bij haar honderdste verjaardag dat ze er ooit wel eens de gelegenheid voor heeft gehad. Ze verbrak de relatie drie maanden voor de trouwdatum, Bets was eigenlijk wel op haar vrijheid gesteld. Dat ze in 2008 met Marga en Jan mee terugging naar Nederland, was een vrij spontane actie. „Na twaalf dagen zouden Jan en Marga terug naar Nederland, stond ik daar alleen in mijn kamer. Gunst, ik blijf weer helemaal alleen over”, zei ze er over. In Zuidwolde was ze verre van alleen, kreeg ze goede zorg van de medewerkers van het Tonckenshuys en stonden Marga en Jan voor haar klaar. Ze toonde zich dankbaar voor al die jaren in Zuidwolde, voor al die mensen die zich om haar bekommerden.

Vorig jaar nog op haar 108ste verjaardag kwam er mondjesmaat wat bezoek, corona of niet. Heel het Tonckenshuys zat aan het gebak. In haar kamer kon met een speciale geluidsinstallatie, inclusief microfoon, nog goed met Bets worden gecommuniceerd; meepraten over de actuele zaken kon ze altijd en verhalen over vroeger werden nog volop verteld. Die zullen worden gemist, maar de mooie herinneringen aan een bijzondere vrouw blijven.