Corine Westert (l) en Agnes van Lohuijzen zijn met Nannys & Grannys ook in coronatijd vol in bedrijf.

Bemiddelingsbureau Nannys en Grannys uit Zuidwolde groeit uit tot regionale schakel

Corine Westert (l) en Agnes van Lohuijzen zijn met Nannys & Grannys ook in coronatijd vol in bedrijf. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het aantal telefoontjes dat binnenkwam bij Nannys & Grannys na het ingaan van de eerste lockdown was nul. Even maakten Corine Westert en Agnes van Lohuijzen zich oprecht zorgen, maar in de zomer die volgde was het drukker dan ooit.

En ook in de huidige lockdown hebben de medewerkers van het bemiddelingsbureau Nannys & Grannys genoeg te doen. Agnes vertelt het verhaal, omdat Corine op het moment van het interview in quarantaine zit.

Het is een jaar geleden dat corona het leven ging beheersen, vooral die eerste lockdown maakte duidelijk dat het afschermen van de ouderen in de samenleving de mensen geen goed deed. „Dat nooit meer”, zegt Van Lohuijzen resoluut. „In zorgcentra werden bewoners ernstig beperkt, wij kregen ook te horen dat we de nanny’s wel thuis konden laten. Maar het was toen allemaal zo vers, mensen waren bang. Corine en ik hebben een belrondje naar onze klanten gedaan, toen kwamen de verhalen los hoor.”

Toen de beide dames bijna zes jaar geleden begonnen met hun bemiddelingsbureau ‘Nannys & Grannys, Hulp met gevoel’, waren sommige mensen sceptisch. „Maar het gaat hartstikke goed, ik had ook niet gedacht dat we ons zo zouden ontwikkelen. Het was voor veel mensen een opluchting. Dat er iets bestond wat precies in hun behoefte paste. We werden voor veel meer zaken gevraagd dan we hadden durven dromen. Bij dagopvang van ouderen, als daar personeelstekort was, maar ook in jonge gezinnen, waar de moeder bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan en weken niet mag tillen.”

Van mond tot mond

Het bemiddelingsbureau uit Zuidwolde groeide uit tot een onmisbare schakel in de samenleving met zo’n zeventig dames en één heer in het bestand van nanny’s, allemaal zzp’ers. Allemaal even enthousiast om de mensen hulp te kunnen bieden, van het aanharken van een tuin, het begeleiden van iemand met dementie tot het doen van de boodschappen. En dat allemaal in een gebied dat zich vanuit Zuidwolde uitstrekt tot Emmen, Zwolle en Hardenberg.

„Maar we worden ook steeds meer in Groningen en Friesland gevraagd, het gaat echt van mond tot mond”, glundert Van Lohuijzen. „We merken ook dat zorgorganisaties graag met ons samenwerken. Wij zijn een aanvulling op hun werkzaamheden en kunnen altijd met een oplossing komen, dit maatwerk doet bijna niemand zo.”

Pianolerares

Er is van alles mogelijk en in het bestand nanny’s zijn allerlei deskundigen vertegenwoordigd. „Een man en vrouw die geweldig kunnen klussen, iemand die leiding kan geven aan verhuizingen, huishoudelijke hulpen en oppassers op jonge kinderen. Maar ook koks en mensen die gewoon even lekker met de klanten gaan wandelen. En er is zelfs een nanny die pianolerares is, dus als iemand wat les wil of om gewoon een beetje te spelen.”

Het levert allemaal bijzondere ervaringen op. Van Lohuijzen denkt terug aan iemand die haar partner heel erg miste. „Dan kan het heel fijn zijn om met een nieuw iemand de stappen te zetten die je alleen maar moeilijk zet. Je kunt de herinrichting van je leven met iemand doen, maar die na een paar maanden wel weer loslaten. En soms blijft het contact en ontstaat een vriendinnenrelatie.”

Opluchting bij omgeving

De stap om hulp te vragen, is voor veel mensen een grote. „Er komt wel een vreemd iemand in jouw huis die je moet leren kennen. Je hoort vaak dat mensen hulp eerst weigeren, maar binnen twee weken loopt het meestal als een trein en dan hoor je dat ze het eigenlijk vijf jaar eerder hadden moeten doen. Als je dan de opluchting ziet bij de mensen, maar ook bij hun omgeving.”

Met het coronavirus loerend om de hoek, zijn de maatregelen allemaal wat stringenter. De hulp gaat wel gewoon door, zij het op anderhalve meter afstand. „Als een van onze nanny’s ook maar iets voelt, blijven ze thuis. Tot nu toe hebben we geen besmettingen gehad van ons naar de klant toe. We hebben een klant gehad die corona verzweeg, dat was even vervelend.”

Rosa Spierhuis

Hoe gaat het verder met de voortrijdende trein van Nannys & Grannys? „We zouden het heel leuk vinden om met partijen om de tafel te gaan, om een soort Rosa Spierhuis op te richten”, verwijst ze naar het tehuis in Laren, een woonwerkgemeenschap van kunstenaars en wetenschappers, die daar wonen met gelijkgestemden.

„Dat zou een mooie verbreding van ons aanbod zijn. Er zijn wel veel dagbestedingen geënt op zorg en bijvoorbeeld houtbewerking, maar hoe mooi zou het zijn als je ook een dansschool laat komen voor een middag stijldansen? Er is een hele generatie mensen die allemaal op stijldansen hebben gezeten. Dat kun je in zo’n huis bijvoorbeeld oefenen. Of met onze piano-nanny samen spelen, dat is het creëren van geluksmomenten waar iedereen van opknapt.” Wat Van Lohuijzen en Westert betreft kun je in zo’n huis de werkwijze van Nannys & Grannys doorvoeren. „Je kunt de mensen met elkaar verbinden. We willen antwoord geven op de vraag wat iemand nodig heeft om zich fijn en ontspannen te voelen.”