Het drugslab in Kerkenveld.

Bejaarde verdachte drugslab Kerkenveld: 'Als ik naar de politie was gestapt, was ik in een vat zuur verdwenen'

Het drugslab in Kerkenveld. Politie

Ooit had hij een seksclub in Nieuw-Beerta, onroerend goed en veel geld. Nu is de 73-jarige man naar eigen zeggen alles kwijt. In een schuur van een door hem bewoonde boerderij aan de Riegshoogtendijk in Kerkenveld is deze zomer een groot drugslaboratorium gevonden. Na ruim een half jaar voorarrest is dinsdag zijn strafzaak behandeld.

Ondersteund door de parketpolitie komt de oud-seksclubeigenaar schuifelend de zittingszaal van de rechtbank in Assen binnen. Hij puft en kreunt en wrijft in zijn handen. ,,Mijn bloedsomloop is niet goed. Ze hebben straks mijn temperatuur opgemeten. Die was onder de 35 graden, tegen het doodgaan aan.’’ Naarmate de zitting vordert, lijkt hij op te knappen. De verdachte heeft een vlotte babbel met gevoel voor drama en een schijnbaar oneindige stroom aan vermakelijke anekdotes.

Maar de strafbare feiten waarvan hij verdacht wordt, zijn uiterst serieus. In zijn gehuurde boerderij is eind juni een enorm drugslab aangetroffen. In een schuur werd de zwaar verslavende drug crystal meth geproduceerd. Er lag bijna 60 kilo in kristalvorm opgeslagen. Er is ook 750 liter meth-olie gevonden en andere grondstoffen voor de productie van drugs. De straatwaarde zou in de tientallen miljoen euro’s lopen.

Inval

Op de dag van inval was alleen de bewoner aanwezig. Hij woonde er ongeveer zeven jaar. Eerst met zijn moeder, later alleen. De man verklaart voor de rechtbank dat hij met een kennis had afgesproken dat er een grote hoeveelheid emmers met korrels voor palletkachels zou worden opgeslagen. ,,Ik was een paar dagen weg naar een van mijn vele vriendinnen. Toen ik terugkwam, schrok ik me rot. Ze waren aan het timmeren en er stonden spullen die er niet hoorden. Ik heb gezegd dat die rotzooi weg moest.”

De kennis sloeg volgens hem op dat moment om als een blad aan de boom en begon hem te bedreigen. ,,Als ik naar de politie was gestapt, was ik in een vat zuur gegooid. Dan was ik binnen een minuut verdwenen.” Volgens de inwoner van Kerkenveld waren vier Mexicanen aan het werk in het lab. ,,Ze werden gehaald en gebracht met een busje. In het weekend gingen ze naar Beerta. Daar in de buurt heb ik een exclusieve club gehad. Die Mexicanen waren ook maar loopjongens. De echte grote mannen zag je niet.”

Contant geld

In de boerderij is 20.000 euro contant geld gevonden. De man zei dat hij 9000 euro van zijn kennis had gekregen. ,,Ik had ook geld uit een erfenis van mijn moeder. Die heb ik tot haar 97ste verzorgd.”

Volgens de officier van justitie wist de verdachte dat er drugs werd geproduceerd in de schuur, die deel uitmaakte van zijn woning. ,,Hij wist dondersgoed waar ze mee bezig waren. Deze verdachte is natuurlijk niet de grote baas geweest. Maar hij speelde wel een cruciale rol door ruimte ter beschikking te stellen om synthetische drugs te maken.”

Zware criminaliteit

De officier eist 30 maanden gevangenisstraf tegen de bejaarde verdachte. ,,Met de productie van crystal meth, een harddrug die een verwoestende uitwerking heeft op de gebruikers, is heel veel geld gemoeid. Het gaat om zware criminaliteit. De bestrijding ervan legt een grote druk op de capaciteit van politie en justitie, in toenemende mate ook in Noord-Nederland.”

Zijn advocaat Fred Kappelhof pleit voor een straf gelijk aan het voorarrest. ,,Hij dacht wat extra geld te verdienen, maar wist niet waar hij aan begon. Het einde van het liedje is, is dat hij de enige is die hiervoor bestraft wordt.” De officier weerspreekt dat. ,,Het drugslab in Kerkenveld is onderdeel van een ander groot onderzoek dat loopt in Midden-Nederland. Ik heb begrepen dat het Openbaar Ministerie tien verdachten wil gaan vervolgen voor deelname aan een criminele organisatie. Hij is echt niet de enige die hiervoor opdraait.” De rechtbank doet 29 december uitspraak.