Afvalverwerker Attero mag gevaarlijk afval niet afvoeren naar Duitsland

Raad van State. NDC/ Michiel Kolle

Wijster - Afvalverwerker Attero in Wijster is woensdag met andere afvalverwerkers naar de Raad van State gestapt in een geschil over de afvoer van gevaarlijk afval naar Duitsland. Het ministerie van Infrastructuur weigert de al jaren bestaande export opnieuw te vergunnen.

Daarbij laat het ministerie zich leiden door een vrij recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de export van gevaarlijk afval.

Het gaat om restanten van rookgassen en dat is gevaarlijk afval, zegt het ministerie. Gevaarlijk afval mag niet worden uitgevoerd, maar moet in Nederland worden opgeslagen op stortplaatsen.

Nuttig doel van afval

Maar daarvan is er maar één in Nederland die dit bijzondere afval kan hebben, aldus de advocaat van Attero. En die stortplaats op de Maasvlakte heeft te weinig capaciteit. Daardoor dreigen Attero en de andere grote afvalverwerkers in de problemen te komen.

De advocaat van Attero spreekt van een nuttige toepassing van het afval. Het wordt gebruikt als bouwstof voor mortel en daarmee worden zoutmijnen in Duitsland gestut zodat ze niet instorten. De Duitse overheid maakt geen bezwaar tegen die toepassing.

Volgens de advocaat is het ministerie sinds de uitspraak van het Europese Hof van Justitie onterecht een andere uitleg gaan geven aan de regels voor de uitvoer van gevaarlijk afval.

Mag het vervoer doorgaan?

De Raad van State staat nu voor de vraag of de export voorlopig kan doorgaan. De raadsvoorzitter stelde voor om de export voorlopig te laten doorgaan en in november de zaak met Attero en andere afvalverwerkers definitief af te handelen. Dan kan er snel duidelijkheid zijn. Maar daar kon de woordvoerster van de minister niet meteen op ingaan. Overleg op het ministerie is daarvoor nodig.

Gaat het ministerie niet in op het voorstel, dan doet de Raad binnen enkele weken uitspraak.