Wrakingsverzoek advocaat van huurder Ruinerwold-boerderij Josef B. afgewezen. Strafzaak wordt maandagavond afgerond (update)

Staat moet uitspraken over advocaat Moszkowicz rectificeren

Staat moet uitspraken over advocaat Moszkowicz rectificeren ANP

De wrakingskamer van de rechtbank Assen heeft het wrakingsverzoek van Yehudi Moszkowicz, de advocaat van Josef B., afgewezen. Volgens kamer is de rechtbank in de bewuste vraagstelling aan Josef B. niet vooringenomen geweest.

Moszkowicz diende een wrakingsverzoek in, omdat de rechtbank naar zijn mening vooringenomen is geweest. Het gaat om een eerdere vraag van de rechter aan Josef B. ‘dat door het niet inschrijven van de kinderen de wederrechtelijke vrijheidsberoving is gemanifesteerd’. Moszkowicz was van mening dat de rechtbank haar oordeel al klaar had en de schijn van vooringenomenheid wekte.

‘Meer duidelijkheid krijgen’

Volgens de wrakingskamer is de rechtbank in de bewuste vraagstelling aan Josef B., klusjesman en huurder van de boerderij van de kinderen van Ruinerwold, niet vooringenomen geweest. ,,De vraag werd gesteld om meer duidelijkheid te krijgen. De verdachte werd uitgenodigd om meer uitleg te geven. Daarin zat geen oordeel besloten.’’

Nu het verzoek is afgewezen, heeft de rechtbank besloten de zaak maandag alsnog af te ronden. Om 19.00 uur gaat de behandeling verder. Er is ongeveer nog drie of vier uur nodig.

Het liveblog van eerder vandaag wordt hervat.