Advocaat oudste kinderen Ruinerwold-vader mag nog niet spreken over hun gevoelens en wensen: rechtbank wijst verzoek om formele redenen af

Deskundigen: hoofdverdachte Ruinerwold kan niet terechtstaan ANP

Het verzoek om een verklaring af te leggen namens de vier oudste kinderen van Ruinerwold-vader van Gerrit-Jan van D. (68) is door de rechtbank in Assen afgewezen.

Advocaat Corinne Jeekel wilde volgende week op een zitting in de rechtbank de gevoelens en wensen van de kinderen naar voren brengen. Normaal gebeurt dat op de inhoudelijke behandeling van een strafzaak, maar het is zeer de vraag of die er komt. De strafvervolging van Van D. wordt mogelijk geschorst, omdat hij als gevolg van een herseninfarct een ernstig gestoord spraakvermogen heeft en ook niet alles meer goed begrijpt.

In deze fase geen ruimte voor spreekrecht

De rechtbank zegt begrip te hebben voor de wens van de kinderen om hun stem te laten horen, maar vindt dat er in deze fase van het strafproces geen ruimte is voor het spreekrecht. Volgens de rechtbank is dat tegen de wet. Volgende week donderdag komen op een zitting in Assen het Openbaar Ministerie en de verdediging van Van D. met een standpunt over de (on)mogelijkheid om Van D. te vervolgen. De rechtbank doet 4 maart uitspraak.