Zorg in Noord-Nederland dreigt komende twee weken overvol te raken door toenemend aantal coronabesmettingen en opnames in de ziekenhuizen

Foto: ANP

Als het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames de komende twee weken blijft stijgen, dreigt de zorg in Noord-Nederland overvol te raken. Daarvoor waarschuwt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. In Groningen, Friesland en Drenthe liggen er 37 coronapatiënten op de intensive care en 120 in een kliniek.

Die aantallen zijn lager in vergelijking met de vorige coronagolven, maar de zorg in Noord-Nederland dreigt wel overbelast te raken. Dat heeft alles te maken met het personeelstekort bij ziekenhuizen, huisartsen, op ambulances, in de verpleeg- en verzorgingshuizen en ook de thuiszorg. Volgens het Acute Zorgnetwerk is de uitval van personeel ongekend hoog.

Binnen de zorgketen wordt er samengewerkt om de instroom van patiënten in de ziekenhuizen te verlagen en de uitstroom te verhogen. Huisartsen kiezen er om die reden bijvoorbeeld voor om - als dat mogelijk is - coronapatiënten thuis een zuurstofbehandeling te geven. De Meldkamer en de ambulancediensten verdelen patiënten die met spoed zorgen nodig hebben zo goed mogelijk over de regio.

Opschalen

Verpleeg- en verzorgingshuizen schalen het aantal beschikbare bedden in de Covid-huizen verder op. Daarnaast wordt de capaciteit voor coronapatiënten in de ziekenhuizen omhoog gebracht. Dit gaat echter wel ten koste van de reguliere en niet-spoedeisende zorg: operaties worden vanwege de drukte uitgesteld.

Het Acute Zorgnetwerk roept mensen op om zich zoveel mogelijk aan de coronamaatregelen te houden: houd anderhalve meter afstand, draag een mondkapje, was de handen en ventileer in huis. Wie klachten heeft, moet thuis blijven en zich laten testen bij de GGD. Daarnaast wordt mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren gevraagd om dat alsnog te doen.

Nieuws

Meest gelezen