Pieter Kropff in zijn caravan.

87-jarige kampeerfanaat Pieter Kropff: ,,Ik heb mijn hart verpand aan dit verblijf"

Pieter Kropff in zijn caravan. Foto: NDC Mediagroep

Je zou hem haast een nomade kunnen noemen. Want weer of geen weer, Pieter Kropff trekt al sinds 2015 zo ongeveer het hele jaar door met zijn caravan door Nederland. Óók als het vriest dat het kraakt en er een dik pak sneeuw rond zijn caravan ligt. En dat terwijl de inwoner van Havelte, die momenteel op NCC (Nederlandse Caravan Club)-terrein De Krententerp in Zuidwolde staat, met zijn 87 jaar niet meer de jongste is. Zijn verklaring voor zijn liefde voor kamperen: ,,Ik heb mijn hart verpand aan dit verblijf.”

De kou en sneeuw lijken hem geenszins te deren. Met dank aan zijn Polar, die is gebouwd in Noord-Zweden en temperaturen tot -40 en +40 met gemak aankan. ,,Tijdens de wintersport, toen mijn vrouw nog leefde, hebben we wel eens -25 graden Celsius gehad. Je voelt het, het is aangenaam warm hier binnen.” Hij wijst naar de thermostaat, die 21 graden aangeeft. ,,Deze caravan heeft centrale verwarming en zelfs vloerverwarming. Ik heb alle comfort aan boord. Ik kom niets tekort.” Maar voor een warme douche moet hij toch elke dag eerst de kou in. Kropff haalt zijn schouders op. ,,In het sanitairgebouw is het qua temperatuur aangenaam. Ach, en dan is die warme douche extra lekker.”

Praktisch nooit thuis

In totaal zijn er op dit moment vijf bewoonde caravans op het kampeerterrein in Zuidwolde. Kropff staat er sinds de kerst. ,,Ik vind de omgeving prachtig. Het is bovendien een fijne, kleinschalige camping.” Hij wacht met verkassen totdat de sneeuw verdwenen is, maar draait er verder zijn hand niet voor om om met zijn bijna 8 meter lange caravan de weg op te gaan. ,,Meestal sta ik een dag of veertien op een camping om dan door te reizen naar de volgende. Ik ben praktisch nooit thuis.”

Zijn dagelijkse bezigheden houden hem actief: op tijd eruit, de caravan opruimen, elke dag een krap uur wandelen, boodschappen doen. Heeft hij nog tijd over, dan heeft hij zijn computer. Op de vraag wat hem zo kwiek houdt, antwoordt Kropff met een lach: ,,Goed eten: ontbijt, lunch en avondeten. Ik kook elke dag. Na het eten drink ik een glas wijn en elke avond een biertje. Dat sla ik niet over.”

Nu het behoorlijk koud is moet hij zich wat meer binnen vermaken, maar waar mogelijk trekt hij er alsnog op uit. ,,Lopen is goed voor lichaam en geest.” Normaal gesproken kan er op De Krententerp elke woensdagochtend gezamenlijk met de andere campinggasten koffie worden gedronken, maar door corona is dat nu niet mogelijk. Datzelfde geldt voor het happy hour op zaterdagmiddag.

Fanaat in kamperen

Hij zegt altijd fanaat te zijn geweest in het kamperen met de caravan. ,,Het vooruitzicht van mijn vrouw en mij was dat we eindelijk meer konden gaan kamperen als we met pensioen waren. Ze heeft dat helaas niet gehaald.” Kropff kreeg een nieuwe relatie met wie hij half Europa door is getrokken. ,,Wij zijn zelfs met de caravan naar Turkije geweest. We hebben in al die jaren Nederland overgeslagen. We zeiden: dat komt wel als alles wat moeizamer gaat.” Inmiddels leeft helaas ook zij niet meer, maar Kropff weigert bij de pakken neer te gaan zitten en reist sindsdien alleen.

De kampeerfanaat is lid van de NCC en kiest dus altijd voor een van deze terreinen. Binnenkort hoopt hij naar Zeewolde te kunnen afreizen en aansluitend naar Alphen aan den Rijn. Voor 1 april moet hij in Belt-Schutsloot zijn, waar hij met een vast groepje andere kampeerders helpt om het kampeerterrein weer geschikt te maken voor het nieuwe seizoen. Tevreden stelt hij: ,,Alles gaat weliswaar ietsje minder in verband met mijn leeftijd, maar ik doe nog steeds mee.”