Made in.... Hoogeveen: Speciaalbier van Hoogeveense bodem

In de rubriek ‘Made in...’ laten we zien wat bedrijven in onze regio allemaal maken en vertellen we het verhaal achter die producten en ondernemingen. Dit keer: Jonge Beer Brouwerij.

Jan en Alie de Vries bij de grotere ketel die ze onlangs aanschaften.

Jan en Alie de Vries bij de grotere ketel die ze onlangs aanschaften. Foto: André Weima

Zodra Jan de Vries begint te vertellen over bier, begint hij te stralen. Samen met zijn partner Alie runt hij Jonge Beer Brouwerij. Daar maken ze echt Hoogeveens bier, want gebruikmaken van de ketels van een andere brouwerij is voor de ondernemers geen optie.

,,Ik vind het zelf altijd jammer als ik zie dat bier gekoppeld wordt aan een bepaalde plaats, maar ergens anders gebrouwen blijkt te zijn’’, zegt Jan. ,,Ook toen er extra vraag was naar ons prijswinnende bier HobBlonder zijn we niet uitgeweken naar een andere brouwerij. We willen de belofte van Hoogeveens bier waarmaken.’’

Lokaal en biologisch

Een ander principe is het gebruikmaken van zoveel mogelijk lokale en biologische producten. Zo wordt bij De Naoberhoeve in Echten hop gekweekt voor Jonge Beer Brouwerij. Jan: ,,En duurzaamheid vinden we belangrijk. We hergebruiken het water, er komen zonnepanelen op het dak en we kiezen voor biologische ingrediënten. Onlangs hebben we een grotere ketel gekocht: een gebruikt exemplaar. Met deze eigenschappen en onze unieke smaken onderscheiden we ons van anderen.’’

Experimenteren

Jonge Beer Brouwerij heeft sinds de oprichting in 2014 25 bieren op de markt gebracht. De recepten komen allemaal voort uit de passie van Jan de Vries, die doorlopend nieuwe ideeën heeft en op de gekste momenten aan biersmaken denkt. ,,Tijdens het koffie drinken bijvoorbeeld. Dan denk ik aan de overeenkomsten in bitterheid en dat ik beide drankjes lekker vind. Vervolgens ga ik nadenken over het toevoegen van koffiesmaak aan bier, zonder koffiebonen te gebruiken. Toevoegingen ondergaan net als de andere ingrediënten een bewerking tijdens het proces van bier maken en dat is niet altijd positief. Daarom kies ik ervoor om smaak toe te voegen met ingrediënten die thuis horen in bier. Door te kiezen voor een bepaalde moutsoort en verhoudingen ontstaan nieuwe smaken. Zo rook ik zelf mout op turf. Ik vind het geweldig om te experimenteren.’’


De Vries vernoemde het bedrijf overigens naar zijn betovergrootvader die Homme heette. ,,Dat komt van het oud-Noorse Humber, wat jonge beer betekent. Beer verwijst hier dus niet naar het Engelse woord voor bier.’’

Kijkje in de Brouwerij

Het afgelopen jaar was zwaar voor de Hoogeveense bierbrouwerij. Festivals werden afgelast en de horeca was gesloten. Ook de open dagen die Jonge Beer Brouwerij regelmatig houdt, konden uiteraard niet doorgaan. ,,We hebben een fors omzetverlies geleden en het streven voor de komende tijd is dus vooral om dat te herstellen.’’ Inmiddels is er meer mogelijk en op 24 juli is er weer een Kijkje in de Brouwerij. Van 14.00 tot 17.00 uur zijn belangstellenden welkom. Alie: ,,Jan heeft het brouwen van zijn creaties gemist, ik vooral het contact met bierliefhebbers. Het is fijn dat het nu weer kan.’’ In het pand aan de Fabrieksweg kan voldoende afstand gehouden worden en bij mooi weer staan er tafels buiten.