Made in.... Hoogeveen: Distrivers gaat uitdagingen niet uit de weg

In de rubriek ‘Made in...’ laten we zien wat bedrijven in onze regio allemaal maken en vertellen we het verhaal achter die producten en ondernemingen. Dit keer: Distrivers.

Commercieel directeur Job Hoekstra.

Commercieel directeur Job Hoekstra. André Weima

Lekker en gezond eten is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar dankzij Distrivers wel voor iedereen binnen handbereik. Het Hoogeveense bedrijf levert verse maaltijden en levensmiddelen aan zorginstellingen in het noorden, oosten en westen van Nederland. Ten aanzien van kwaliteit en goed werkgeverschap gaat Distrivers geen uitdaging uit de weg.

Dat maakt het bedrijf op diverse terreinen uniek. ,,Dat we met eigen chauffeurs werken, is bijvoorbeeld uniek in onze wereld’’, zegt commercieel directeur Job Hoekstra. ,,Het is voor ons de enige manier om maatwerk te leveren en nauw contact te onderhouden met leveranciers en klanten. We leiden chauffeurs zelf op en zijn één van de grootste leerbedrijven in de regio.’’

Investeren in mensen

Magazijnmanager Ronald Kleij is praktijkbegeleider van die leerlingen en onderhoudt het contact met Roelof van Echtencollege, Alfa-college en De Windroos, een school voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs. ,,We hebben altijd zo’n vijftig leerlingen, waaronder een aantal met een zogeheten rugzakje. Wij vinden het belangrijk dat ook zij een leuke baan kunnen vinden, bijvoorbeeld in ons magazijn. Het vergt aanpassingsvermogen op de werkvloer, maar we investeren hier graag in.’’ Voor het opleiden van chauffeurs wordt nauw samengewerkt met KARgo!, het opleidingscentrum voor Transport & Logistiek van Kreeft Opleidingen en Alfa-college, dat naast Distrivers gevestigd is.

Dochter van Hanos

Distrivers is ontstaan uit een samenwerking van vijf specialisten in verse producten, waaronder Ambachtelijke Slagerij Van der Zee. ,,Die partners kozen Hoogeveen als vestigingsplaats voor Distrivers’’, vertelt Hoekstra. Hanos is sinds 2007 partner van Ambachtelijke Slagerij Van der Zee en Distrivers. Sinds 2013 is Hanos het moederbedrijf. ,,Als zelfstandige dochter kunnen we onze kennis van de zorg inzetten volgens onze kernwaarden. Voeding in de zorg moet voldoen aan veel specificaties en wij weten inmiddels heel goed wat we kunnen. We kennen ook onze beperkingen, maar dagen onszelf voortdurend uit. Zo vinden we het belangrijk om te leveren aan twee van de acht academische ziekenhuizen in Nederland: UMCG en AMC Amsterdam. Dat is niet eenvoudig vanwege de specialistische zorg die daar geleverd wordt. Zij willen bijvoorbeeld patiënten die door chemokuren een veranderd smaakpatroon hebben, toch lekker en gezond laten eten. Met onze gezamenlijke kennis vinden we daar oplossingen voor.’’

Vegetarisch

Hetzelfde geldt voor vegetarische maaltijden. ,,Wij komen voort uit een slagerij en hebben nog steeds een ambachtelijke worstmakerij in huis, maar vinden het belangrijk dat vegetariërs in een verzorgingshuis ook gevarieerd kunnen eten. Daarom hebben we meegedaan aan een aanbesteding bij de enige vegetarische zorginstelling in Nederland, Felixoord in Oosterbeek, waar we nu volledig vegetarische maaltijden aan leveren.’’

Distrivers heeft veel kennis zelf in huis: eigen diëtisten en productontwikkelaars, maar ook ict’ ers en planners. ,,We willen graag het hele proces beheersen en werken daarom ook voornamelijk met vaste medewerkers.’’