Zuilvelgigant Fage kiest voor Hoogeveen: komst van Grieks bedrijf levert tussen de 200 tot 250 banen op

Griekse yoghurt, van Hoogeveense bodem. Binnenkort althans.

Griekse yoghurt, van Hoogeveense bodem. Binnenkort althans. Foto: Fage

Romige yoghurt volgens Grieks recept. Die wordt over enkele jaren gemaakt in Hoogeveen. Op bedrijventerrein Riegmeer wil zich namelijk het Griekse zuivelbedrijf Fage (spreek uit Faajee) vestigen. Dit maakte de gemeente dinsdagmiddag met enige trots bekend.

De komst van Fage naar Hoogeveen betekent een enorme boost voor de werkgelegenheid in Hoogeveen. In totaal gaat het om 200 tot 250 banen. Daarbij is de indirecte werkgelegenheid nog niet meegerekend.

Vestigingseisen

Fage is een Grieks familiebedrijf dat ook produceert voor de Noord-Europese markt. Om die markt beter te kunnen bedienen zocht het een plek in Nederland. Hoogeveen kwam als beste uit de bus. Doorslag gaf onder meer de goede ligging aan de A28, de beschikbaarheid van een groot perceel, genoeg elektriciteitsvermogen om de fabriek ook daadwerkelijk te kunnen laten draaien en de mogelijkheid om het afvalwater (dat al is voor-gezuiverd) aan te bieden voor eindzuivering bij WDODelta. Directeur Kyros Flilippou van Fage gaf aan erg tevreden te zijn over het goede overleg met de betrokken instanties als gemeente, WDODelta, Rendo, WMD, NOM en provincie.

15 hectare

Fage heeft een voorlopig contract getekend voor een perceel van 15 hectare op het noordelijke deel van Riegmeer. Op Riegmeer is na de vestiging van Fage nog ongeveer 25 hectare beschikbaar. Fieten Olie heeft onlangs bekend gemaakt te willen uitbreiden op het zuidelijk deel van Riegmeer.

Rioolstelsel aanpassen

Yoghurtproducent Fage is het eerste bedrijf dat zich gaat vestigen op Riegmeer. Het bedrijventerrein is nu nog niet voorzien van de benodigde infrastructuur. Dat geldt onder meer voor het rioleringsstelsel. De gemeente wil de riolering in de omgeving opwaarderen. Dit stond al gepland, maar moet nu vervroegd worden. Kosten: 11,8 miljoen euro.

De aanleg van een nieuwe persleiding, met een lengte van acht kilometer, vanaf Riegmeer naar de rioolwaterzuivering in Echten is nodig om Fage te faciliteren. Maar ook bedrijventerrein Buitenvaart 1, de kern van Hollandscheveld en DOC Kaas worden hierop aangesloten. Deze aanpassing is volgens de gemeente nodig om de kern van Hoogeveen te ontlasten en te zorgen dat er geen vervuilende overstortsituaties ontstaan.

Toestemming raad Hoogeveen

Het naar voren halen van de aanpassing wordt 29 november behandeld in de gemeenteraadsvergadering. De beslissing erover staat gepland op 9 december.

Fage hoopt halverwege 2022 te kunnen starten met de bouw van het ultramoderne en duurzame fabriekscomplex en in de tweede helft van 2024 te gaan produceren. De bouw van een nieuwe productielocatie is voor het Griekse bedrijf een investering van 150 miljoen euro.