Zorgen over groeiende wachtlijst voor zwemlessen in De Dolfijn in Hoogeveen

Zwemles. Pixabay

De wachtlijst voor zwemles bij De Dolfijn loopt weer op. Het zwembad was er net in geslaagd om de wachttijd van een jaar te verkorten naar 10 maanden, maar ziet die nu weer langer worden.

Oorzaak: de sluiting van zwembad De Leeuwerik in Hoogeveen en zwemschool Hulshof in Echten.

Leerlingen de Leeuwerik zwemmen nog wel af, maar dan in De Dolfijn

Zwemschool de Leeuwerik ‘huurt nu badwater’ bij De Dolfijn om de leerlingen toch hun diploma te laten halen, maar nieuwe leerlingen worden er niet meer aangenomen. „Dat er redelijk eenvoudig ruimte in de baden van De Dolfijn is voor de leerlingen van de Leeuwerik komt omdat zij een andere methode gebruiken om de kinderen te leren zwemmen.” Deze kinderen maken gebruik van drijfpakjes tijdens de zwemles waardoor zij in een bad van 1.40 meter die kunnen leren zwemmen. De Dolfijn leert de kinderen zwemmen in ondiep water. „Met de methode watergewenning starten ze in ondiep water en gaan zij geleidelijk naar dieper water.”

Wachtlijsten nu al verdubbeld

Bedrijfsleider Gert van Eck van De Dolfijn voorziet voor de toekomst problemen met de wachtlijsten voor zwemles in de regio. „De aanmeldingen voor zwemles in De Dolfijn zijn nu al verdubbeld”, vertelt hij. „Ouders kunnen hun kinderen inschrijven voor zwemles vanaf 4,5 jaar. Met een wachttijd van een jaar betekent dit dat zij rond de 5,5 jaar leren zwemmen.” Om meer kinderen de kans te geven te leren zwemmen zijn vooral meer zweminstructeurs nodig. Maar daar heeft het gemeentelijke zwembad (nog) geen geld voor.

Wat betreft de beschikbaarheid van het zwemwater, daar is volgens hem nog wel wat mogelijk. Alhoewel dat ook passen en meten is. Er wordt ook recreatief gezwommen en verder maken ook bijvoorbeeld fysiotherapeuten, de reumavereniging en ZPC gebruik van het zwembad.

Volgens Van Eck is het wel belangrijk dat kinderen leren zwemmen. „In een waterrijk land als NEderland is de zwemveiligheid belangrijk.”

Nieuws

menu