Zondag zangdienst met koor Adoramus in De Opgang Hoogeveen ‘’Het is belangrijk dat kerken naar buiten treden’’

Adoramus zingt samen met tenor Florian Poepjes.

Adoramus zingt samen met tenor Florian Poepjes. Foto Gerrit Boer

In Gereformeerde kerk De Opgang in Hoogeveen wordt zondag een zangdienst gehouden met medewerking van koor Adoramus. De dienst valt onder de activiteiten van de plaatselijke Interkerkelijke Evangelisatie Commissie (IEC). „Iedere bezoeker is van harte uitgenodigd om vrienden, familie of buren mee te nemen”, zegt bestuurslid Anne Kuipers.

De commissie bemoedigt gemeenteleden en groepen binnen de kerken die graag iets willen doen op het gebied van evangelisatie. Momenteel zijn acht plaatselijke kerken aangesloten. De IEC brengt hen met elkaar in contact zodat ze ervaringen kunnen delen en nieuwe initiatieven opzetten. Een vrij recent voorbeeld van dat laatste is de Kerkendag die ook komende zomer weer wordt gehouden tijdens de Pulledagen. De Hoofdstraatkerk zet dan de deuren open voor publiek, dat kan luisteren naar orgelmuziek. De commissie probeert de diverse kerkelijke activiteiten zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. In elk van de aangesloten kerken wordt jaarlijks wel een activiteit onder de vlag van de IEC gehouden.

Missionaire taak

De zangdiensten trekken een wisselend aantal bezoekers, laat Kuipers weten. „Soms honderd, soms het dubbele. Afgelopen voorjaar hadden we de Country Trailband te gast. Daar kwamen wel vierhonderd mensen op af.’’ Het gaat volgens Kuipers uiteindelijk natuurlijk niet om het aantal, maar vooral om de boodschap van het evangelie. „Daarom richten we ons niet alleen op leden van kerken maar ook op mensen die je randkerkelijk zou kunnen noemen. Evangelisatie is misschien een beetje een ouderwets woord geworden, maar het is belangrijk dat kerken naar buiten treden. Het behoort tot hun missionaire taak. Natuurlijk zijn er wel eens mensen die een puntje van kritiek hebben of met verbeterpunten komen, maar in het algemeen krijgen we na een zangdienst alleen maar lovende woorden.’’

Beschuit met muisjes

Kuipers is zelf al dertig actief binnen de IEC. Zijn vrijwilligerswerk – het regelen van de zangdiensten - beschouwt hij als zijn grote passie. „Ik heb hele leuke herinneringen aan de verschillende activiteiten van de afgelopen jaren. Zo deelden we vroeger rondom zangdiensten de Elisabethbode uit en ter gelegenheid van kerstdiensten kregen bezoekers beschuit met muisjes ter ere van de geboorte van de Here Jezus. Maar om dit soort activiteiten in goede banen te kunnen leiden, hebben we eigenlijk niet genoeg vrijwilligers meer. Maar dat is helaas nu eenmaal de tendens in de hele maatschappij. Gelukkig zijn er nog voldoende actieve mensen om de zangdiensten te organiseren.”

Adoramus

Gereformeerd Mannenkoor Adoramus (‘Wij aanbidden’, red.) is opgericht in 1989. De leden komen uit Hoogeveen en omgeving en hebben verschillende kerkelijke achtergronden. Het koor onder leiding van dirigent Cor Ploeg uit Genemuiden telt een kleine veertig leden en repeteert elke donderdagavond in De Opgang. Het repertoire bestaat uit geestelijke en andere liederen tot eer van God.

Thema

De zangdienst staat onder leiding van Ronald Knol uit Dwingeloo. Hij viert binnenkort zijn veertigjarig jubileum als organist en is in diverse plaatsen (vaste) kerkorganist. Ook was hij onder meer vaste begeleider van het Christelijk Mannenkoor Steenwijk. Thema van de dienst is In Vuur en Vlam. Voorganger is pastor Hans Lowijs uit Noordscheschut. De toegang is vrij, maar er worden wel twee collectes gehouden ter bestrijding van de onkosten. Hoewel volgens Kuipers de meeste bezoekers na een concert of zangdienst weer meteen naar huis gaan, is er ook komende zondag gelegenheid tot napraten. ‘’Ook mensen die graag willen dat er voor hen gebeden wordt, kunnen bij één van de organisatoren terecht.’’