Zoektocht naar Spaanse en Italiaanse liefdesverhalen in Hoogeveense conservenfabriek

Van links naar rechts: Richard Winter, Jan Pol, Yvonne Zwiep, Annekel Pol en Carmen Gonzalez.

Hoogeveen – Zeg Aardenburg en de meeste jongeren zullen denken aan de woonwijk vlakbij het centrum. De oudere inwoners van Hoogeveen weten meteen dat het over de conservenfabriek Lucas Aardenburg gaat, die vroeger gevestigd was óp de plek van die woonwijk. Duizenden werkten daar. Niet alleen mensen uit Hoogeveen, maar ook veel gastarbeiders uit Spanje en Italië vertrokken naar Hoogeveen om zich te storten op conserven.

Carmen Gonzalez uit Hoogeveen is aangesloten bij de Verhalentafel van de Bibliotheek Hoogeveen en ze is op zoek naar bijzondere verhalen over de fabriek Lucas Aardenburg.

Toeval: haar vader is Spaans en werkte een tijd bij Aardenburg. Haar moeder ontmoette hij in Café ‘D Olde Heerd. ,,Zijn liefdesverhaal heb ik in ieder geval al gehoord. Mijn ouders zijn al ruim 50 jaar getrouwd. Ze zagen elkaar in het café en ze maakten een praatje met elkaar. Mijn vader was meteen verliefd. Veel Spanjaarden vielen destijds op alle blonde dames hier, maar mijn moeder is Indisch”, zegt ze lachend.

Carmen sloot zich ongeveer een jaar geleden aan bij de Verhalentafel, niet wetende dat het onderwerp Lucas Aardenburg het volgende zou zijn voor een expositie. ,,Het leek me goed om een steentje bij te dragen. Echt heel leuk dat het tijdens de komende expositie gaat over Lucas Aardenburg. Ik heb er natuurlijk feeling mee, door het verhaal van mijn ouders. Het is een belangrijk stukje geschiedenis van Hoogeveen, waar naast veel Hoogeveners ook veel Italianen, Spanjaarden en Molukkers werkten. Er zijn veel ‘nieuwkomers’, zoals we ze bij de bibliotheek noemen, blijven hangen. Net als mijn vader, die mijn moeder daar ontmoette en die hier nog steeds woont.”

Carmen hoopt dat ze nog enkele mensen kan spreken die, omdat ze in de fabriek kwamen werken, hun grote liefde ontmoetten. Maar ze hoopt op nog meer verhalen over onder andere de groei van Hoogeveen, over grote gezinnen waarvan de kostwinner werkzaam was bij de fabriek en over het samenleven in Hoogeveen in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en op objecten die tentoongesteld kunnen worden in de bibliotheek. ,,Ook ben ik benieuwd naar verhalen over de taal en communicatie met de ‘nieuwkomers’. Ik heb gehoord dat er ook borden in de fabriek stonden in het Spaans en dat er een tolk was. Ook leerden ze fietsen, hadden ze verwachtingen van het leven hier en naar de redenen waarom ze massaal hierheen kwamen. En ik hoor graag verhalen over markante personen die er hebben gewerkt. En dat waren er nogal wat.”

Er is een bijeenkomst is op 7 september in de bibliotheek. De Verhalentafel hoopt hier mensen te ontvangen die vroeger iets te maken hebben gehad met Lucas Aardenburg. Carmen hoopt dat hier veel verhalen uitgewisseld kunne worden. ,,En ik hoop dat mensen foto’s en voorwerpen mee willen nemen om het verhaal van Aardenburg leven te kunnen houden.”

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via secr@bibliotheekhoogeveen.nl . De bijeenkomst start om 19.00 uur en is gratis.

Nieuws

menu