Zoektocht in volle gang: Gevechtsvliegtuig van honderd miljoen verdwijnt in de golven

Zoals u onlangs in vrijwel alle nieuwsmedia heeft kunnen lezen, is op donderdag 17 november een F-35B straaljager van de Britse marine tijdens de start vanaf het Britse vliegdekschip HMS ‘Queen Elizabeth’ neergestort in de Middellandse Zee. De piloot wist zijn schietstoel gelukkig bijtijds in werking te stellen en stond even later, slechts lichtgewond, weer op het dek van het dek van de Queen Elizabeth. De F-35B’s zijn de meest geavanceerde en duurste jets ter wereld: ze kosten ruim 110 miljoen euro per stuk en kunnen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de F-35A’s van de Koninklijke Luchtmacht, verticaal starten en landen.

Met een enorme plons viel de F-35B op het water, om even later in de diepte te verdwijnen.

Met een enorme plons viel de F-35B op het water, om even later in de diepte te verdwijnen. Foto: Fotomontage Gerrit Boxem

De reden waarom de F-35 crashte is naar verluidt het –onbegrijpelijke- feit dat iemand van het grondpersoneel is vergeten om voor de start een beschermhoes van de motor te verwijderen waardoor deze te weinig stuwkracht kon ontwikkelen om het vliegtuig in de lucht te houden. Hoe het incident kon gebeuren is tot nu toe nog een raadsel. De beschermhoes is opvallend oranje van kleur om juist dit soort incidenten te voorkomen. Bovendien staat er met witte letters de tekst ‘verwijderen voor de vlucht’ op en dat is nu juist wat er niet gebeurd is. Opvarenden van het vliegdekschip zagen de oranje hoes op het water drijven op de plek waar de F-35 in de golven was verdwenen.

Geheim

Nieuws

menu