Zeg, ken jij de bullebak? | Maandaggevoel

Lyanne Blokzijl.

De bullebak. Vorige week werd deze genoemd in het artikel over de Verhalenwerf. Een paar aanwezigen vertelden over de bullebak. Ik ken de bullebak wel, maar blijkbaar kennen niet alle Hoogeveners hem. Hij leeft in de wijken van Hollandscheveld en Elim. Mijn vader is opgegroeid aan één van die wijken in Hollandscheveld en dat huis is omringd door slootjes en water.

Toen mijn broertje en ik klein waren gingen we elke zaterdag met onze vader naar opa en oma, die woonden daar tot mijn oom het huis overnam. We speelden daar vaak in de weilanden en bij het water... Mijn vader zei altijd: ‘niet te dicht bij het water komen, dan grijpt de bullebak je’. Dit hielp: wij kwamen écht niet in de buurt van het water. Enigszins bang dat die bullebak ons het water in zou trekken en ook omdat we toch niet nat wilden worden. Maar dan kwam het volgende probleem wel eens voor: de bal in het water. Hoe gingen we die er dan uitkrijgen? Met stokken en harken gingen we dan in de weer, maar wel op gepaste afstand, want straks pakte de bullebak je bij je voeten.

Het verhaal van de bullebak achtervolgt mij soms nog steeds. Wanneer er ijs op het water ligt en je kan er op schaatsen, schiet toch die gedachte door mijn hoofd; wat als ik er nu doorheen zak en in het water val, zit ik dan vast in de bodem? Ook durfde ik een keer op kamp niet de sloot in want straks werd ik naar de bodem getrokken en verdronk ik. Gek eigenlijk. Want de bullebak bestaat niet, maar het is toch een goede manier om je kinderen bij het water vandaan te houden. Als ik ooit kinderen zou krijgen, dan ga ik dit verhaal zeker ook aan hen vertellen. Ik merk dat het mij, maar ook mijn broertje toch een soort vroege verantwoordelijkheid gaf.

Mijn ouders vertrouwden erop dat wij niet bij het water kwamen, en dat deden we dan ook niet. Ik denk dat het goed is om op deze manier kinderen verantwoordelijk te maken en toch vrij te laten. Tegenwoordig worden kinderen wel erg veel bemoederd. Dit is niet goed voor de verdere ontwikkeling. Vallen en opstaan, laat ze het lekker zelf uitzoeken, maar stuur hier wel in.

Nieuws

menu