Zak geld voor vergroenen tuin in trek bij inwoners van Hoogeveen, Midden-Drenthe, De Wolden, Meppel en Westerveld

Inwoners vragen subsidie aan om hun tuin of dak te vergroenen. Foto: Provincie Drenthe
Dat leert navraag bij deze gemeenten. Vanaf 1 maart kunnen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties een bijdrage vragen voor vergroening van hun perceel. Het geld moet mensen verleiden en stimuleren om één of meer duurzame maatregelen in hun tuin te nemen.
Beter voorbereid
Het kan gaan om het vervangen van stenen door groen, het vergroenen van het dak of het opvangen van regenwater, waardoor de tuin beter voorbereid wordt op droogte, hitte en hoosbuien. Daarnaast trekken groene tuinen bijen, vlinders en andere insecten aan.
Tot dusver hebben de gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Meppel, Midden-Drenthe en Westerveld 258 aanvragen ontvangen en in behandeling genomen. Midden-Drenthe spant de kroon met 66 aanvragen, gevolgd door Hoogeveen (60), Meppel (51), De Wolden (47) en Westerveld (34).
Controle
De gemeente Hoogeveen laat weten dat sommige aanvragen nog gecontroleerd moeten worden. ,,Het kan zijn dat we een aantal moeten annuleren, bijvoorbeeld omdat ze twee keer ingediend zijn of omdat ze vanuit een andere gemeente worden aangevraagd’’, laat een woordvoerster weten.
De vijf gemeenten hebben jaarlijks gezamenlijk zo’n 110.000 euro beschikbaar voor vergroening in de komende vier jaar. Inwoners horen binnen acht weken na het indienen van hun subsidieaanvraag of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden.
Aan de slag
De aanvragers weten dan ook hoeveel subsidie er gereserveerd wordt voor de plannen. Men kan daarna aan de slag. Als de klus geklaard is moeten foto’s worden gemaakt van het eindresultaat. Na een check en goedkeuring ontvangt men dan de subsidie.
Gemeenten, provincies en waterschappen willen zelf het goede voorbeeld geven door straten en parken aan te passen, maar het succes van vergroening hangt sterk af van de medewerking van inwoners, bedrijven en organisaties: 50 tot 70 procent van het grondgebied is privéterrein.
Veel inwoners gebruiken hun achtertuin als een verlengde woonkamer, om er (overdekt) te kunnen zitten. De verstening van voortuinen is volgens onderzoekers vooral zichtbaar in typische volksbuurten waar deze tuinen meer een sociale functie hebben.