Zaadhandel Van der Wal in Hoogeveen ontvangt Koninklijk Predicaat voor honderdjarig bestaan

Directeur Henk van der Wal kreeg de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning van de provincie Drenthe Jetta Klijnsma, onder toeziend oog van de Hoogeveense burgemeester Karel Loohuis.

Directeur Henk van der Wal kreeg de oorkonde uit handen van commissaris van de Koning van de provincie Drenthe Jetta Klijnsma, onder toeziend oog van de Hoogeveense burgemeester Karel Loohuis. Foto: Andre Weima Fotografie

Zaadhandel Van der Wal in Hoogeveen bestaat dit jaar honderd jaar en daarom verleende Koning Willem-Alexander het familiebedrijf het Predicaat Koninklijk. Directeur Henk van der Wal kreeg de oorkonde die hierbij hoort uit handen van Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning van de provincie Drenthe en de Hoogeveense burgemeester Karel Loohuis.

Het bedrijf is sinds de oprichting in 1922 uitgegroeid tot de grootste zelfstandig verpakkende detaillist van zaden in Nederland. Het bedrijf begon onder de naam Centraal Zaadbureau A. van der Wal, waarbij de bediening vanuit huis plaatsvond aan zowel particulieren als boeren in de omgeving.

Specialisatie

Zoon Henk trad in de jaren tachtig toe tot het bedrijf. Op dat moment kwam de focus helemaal op de verkoop aan particulieren te liggen. Het bedrijf ging ook op grote schaal zaden machinaal verpakken en tegenwoordig worden de producten ook aangeboden vanuit de winkel en een webshop. Hierdoor heeft de zaadhandel een sterke en unieke positie verworven in de markt.

Zaadhandel Van der Wal draagt ook maatschappelijk zijn steentje bij. Ze voorzien tuinverenigingen die cursussen geven aan hun leden van tuingereedschappen. Ook sponsort het bedrijf diverse volkstuinen met zaden die worden gebruikt voor demo-tuinen. Verder ondersteunt het bedrijf plaatselijke verenigingen zoals Muziekvereniging Wilhelmina Hoogeveen.

Predicaat

Het Predicaat Koninklijk symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover de ontvanger. Een onderneming, vereniging, instelling of stichting kan dit predicaat aanvragen wanneer het minimaal honderd jaar bestaat. Gezien de kwaliteit van de producten, het uitgebreide assortiment, de sterke financiële positie en maatschappelijke betrokkenheid kwam Zaadhandel Van der Wal volgens de koning in aanmerking voor deze onderscheiding.