X-15 vloog 2 kilometer per seconde: 'Opeens stond ik voor het legendarische vliegtuig uit mijn jeugdjaren'

Tijdens een bezoek dat ik een paar jaar geleden bracht aan het grootste luchtvaartmuseum ter wereld, dat van de Amerikaanse luchtmacht in Dayton, Ohio, stond ik in één van de reusachtige hangars van dit museum, opeens voor een X-15. Met dit raketvliegtuig zijn in de fifties en sixties heel wat spectaculaire testvluchten gemaakt, waar ik dan weer over las in het toenmalige jeugdtijdschrift de PEP en het luchtvaarttijdschrift Cockpit. Het was een wonderlijk gevoel om daar in Dayton voor dit legendarische vliegtuig uit mijn jeugdjaren te staan!

Met deze X-15, die opgesteld staat in het luchtvaartmuseum in Dayton, bereikte Pete Knight in oktober 1967, een snelheid van 7274 kilometer per uur, dat is 2 kilometer per seconde.

Met deze X-15, die opgesteld staat in het luchtvaartmuseum in Dayton, bereikte Pete Knight in oktober 1967, een snelheid van 7274 kilometer per uur, dat is 2 kilometer per seconde. Foto Gerrit Boxem

Tijdens de jaren vijftig kende de luchtvaart wereldwijd een ware revolutie. Het was een periode waarin om de haverklap nieuwe vliegtuigtypes uit de fabrieken kwamen die dan trouwens meestal ook weer snel van het toneel verdwenen omdat de ontwikkelingen razendsnel gingen en de meeste ontwerpen al verouderd waren nog voordat ze in productie genomen konden worden. Dit tijdperk zou de geschiedenis ingaan als dat van de ‘Right Stuff’. De geluidsbarrière was nog maar pas doorbroken en de mens wilde steeds hoger en sneller gaan vliegen. Een vliegtuig dat in die tijd heel veel mensen tot de verbeelding sprak, was de X-15. Alleen de aanduiding ‘X’ al gaf het toestel iets mysterieus.

Testpiloten

Nieuws

menu