World Servants houdt autopuzzeltocht voor het goede doel: uitbreiding medische kliniek in Zambia

Wie doet mee aan de autopuzzeltocht?

Wie doet mee aan de autopuzzeltocht? Foto: Pixabay

World Servants houdt op zaterdag 18 december een autopuzzeltocht, die coronaproof is. De start is bij de Ontmoetingskerk aan de Hoogeveenseweg 22 in Fluitenberg/Pesse. Starten kan tussen 17.30 en 20.00 uur.

Opgave via wshoogeveen@hotmail.com. Gevraagd wordt daarbij ook een voorkeur voor de starttijd door te geven. Deelname kost 15 euro per auto. Na afloop wordt per auto een goodiebag uitgedeeld. Er zijn diverse prijzen te winnen.

De opbrengst van deze autopuzzeltocht komt ten goede aan het World Servants-project in Zambia waar een al bestaande kliniek wordt uitgebreid en een extra woning wordt gebouwd voor de medische staf. Dat is in Matuku, een typisch Zambiaans plattelandsdorp in het Mkushi District. De bewoners leven verspreid over een relatief groot gebied in huisjes van zelfgemaakte ‘bakstenen’ en leem. De omstandigheden zijn primitief. Er is geen stromend water, elektriciteit of riolering. De lokale bevolking leeft voornamelijk van kleinschalige landbouw. Veel mensen verbouwen tomaten in deze omgeving.

Tussen de 30 en 50 patiënten

In 2015 heeft World Servants in Matuku een kliniek en een huis voor medische staf gebouwd. Sinds deze kliniek open is, worden er dagelijks tussen de 30 en 50 patiënten geholpen. De kliniek is heel basic met een beperkte behandelruimte. Wanneer een patiënt moet worden opgenomen is daarvoor één kleine ruimte beschikbaar. Als een vrouw uit het dorp moet bevallen is daar geen aparte ruimte voor. Het gebrek aan privacy maakt dat vrouwen er soms voor kiezen om ‘thuis’ te bevallen. Als er dan complicaties optreden is de kans dat moeder en kind de bevalling niet overleven groot. Het is dan ook van levensbelang om de kliniek uit te breiden met extra zaalruimte en een extra woonhuis voor de medische staf.