Workshop blauwdruk bij Scala als onderdeel van Internationaal kunstproject stedenband Hoogeveen - Martin

De Slowaakse kunstenaar Peter Trnka aan het werk. Foto: Eigen foto

De Slowaakse kunstenaar Peter Trnka geeft zaterdag 2 oktober een workshop blauwdruk (blueprint) bij Scala Centrum voor de Kunsten in Hoogeveen.

De workshop is van 10.30 tot 16.00 uur en is onderdeel van het internationale kunstproject ‘Blueprint – cultural heritage that connects us’, in het kader van de stedenband van Hoogeveen, Martin in Slowakije en Jičin in Tsjechië.

Deelname aan de workshop is gratis. Volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar kunnen zich tot 25 september aanmelden om mee te doen via gj.rutgers@ontdekscala.nl, onder vermelding van naam, leeftijd, e-mailadres en telefoonnummer. Er is ruimte voor 25 deelnemers. Bij mooi weer is de workshop in de Beeldentuin van De Tamboer. Meer informatie op www.ontdekscala.nl.

Blauwdruktechniek Peter Trnka

Blauwdruk is een techniek voor het verven van textielmateriaal. Het patroon dat op de stof wordt gedrukt door middel van een mengsel dat verkleuring van de stof op die plek voorkomt, blijft zichtbaar na het verven van de stof met indigoblauw. De belangrijkste voorwaarde voor het maken van blauwdrukken is het gebruik van zogenaamde papu, het dekmengsel, en indigo, een plantaardige blauwe kleurstof verkregen uit een tropische indigoplant. Peter Trnka zet de familietraditie van blauwdrukproductie voort als de vijfde generatie. Hij bouwde zijn eigen werkplaats in Ivanka pri Dunaji in Slowakije, waar hij sinds 2010 experimenteert met technologische procedures en nieuwe patronen.

De workshop die hij in Hoogeveen gaat verzorgen, gaf hij eerder dit jaar in Martin en Jičin.

Nieuws

menu