Worden bandjes en andere acts duurder? 'Wij vragen vooral hobbymuzikanten om te spelen'

Bandjes duurder? Foto: Pixabay

Niet alleen het eten en drinken in bioscopen, theaters en cafés wordt duurder door de inflatie. Ook beroepsmuzikanten kiezen ervoor om de verloren kosten van afgelopen twee jaren te compenseren door de prijzen voor hun optredens te verhogen. Wat zijn de gevolgen voor diegenen die muzikanten en andere acts inhuren?

De deuren van de culturele en creatieve sector zijn sinds twee weken weer open, maar onder voorwaarden. Nog steeds gelden er beperkingen voor het aantal mensen dat in een zaal mag plaatsnemen en is er een verplichte sluitingstijd. Het kabinet heeft daarom, bovenop de eerdere steun, 56,5 miljoen euro extra uitgetrokken om de culturele sector te helpen. Op deze manier kunnen theaters weer deels gevuld worden en kan het programma weer worden voortgezet.

Theater de Tamboer merkt nog niets van de prijsstijgingen bij cabaretiers, bandjes of andere optredens. „We werken met een vaste programmering die met meerdere theaters in Nederland is opgezet. Door de laatste twee jaren heen hebben we optredens moeten afzeggen en verschuiven waardoor we nog geen nieuwe prijzen hebben gehad voor de komende acts en optredens. Het kan zijn dat we pas volgend jaar, bij het maken van de nieuwe programmering wat gaan merken van de prijsstijgingen”, vertelt Pieter-Bas Rebers, directeur van de Tamboer.

Bandjes in cafés en op festivals

Veel bands kunnen nu ook weer worden ingehuurd in de horeca, maar veel van deze bandjes hebben de prijs van hun optredens verhoogd. Café de Lijst organiseert vaak avonden met live muziek, maar heeft deze stijging tot nu toe nog niet gemerkt. Henri Stoefzand, eigenaar van het café, vertelt: „We huren wel eens een beroepsband in en die kost sowieso meer dan een hobbyband, maar het is bij mij nog niet bekend wat de prijzen voor dit jaar zijn. Ik heb nog niks geboekt voor de komende maanden. Als ik al een avond met muziek organiseer dan vraag ik vooral muzikanten die het echt als hobby doen. Ook zij mogen wel wat extra verdienen in deze zware tijden, want ook zij hebben kosten die gemaakt moeten worden of rekeningen liggen van voorgaande jaren door afgezegde optredens.”

Nieuws

menu