Wim en Diny Kramer zetten zich al jaren in voor Sri Lanka: 'De mensen die je helpt zijn soms tot tranen toe geroerd'

Een bijzondere hobby of gewoon een bijzonder mens. De Hoogeveensche Courant laat regelmatig iemand aan het woord in de reeks Het Portret. Deze keer Wim en Diny Kramer die zich onvermoeibaar inzetten voor Sri Lanka.

Wim en Diny Kramer.

Wim en Diny Kramer. Foto: Andre Weima Fotografie Tel: 0650

Naam: Wim en Diny Kramer

Leeftijd: 77 en 74 jaar

Woonplaats: Hoogeveen

Hobby: Bariton bespelen en kaarten maken

Zetten zich in voor: Sri Lanka


Waarom en wanneer zijn jullie begonnen met helpen in Sri Lanka?

,,In 2005 zijn we begonnen met hulp bieden aan Sri Lanka. Dit begon nadat we twee keer op vakantie waren geweest in dit land. De directe aanleiding voor onze hulp was de tsunami van 2004. We vroegen ons op dat moment wel af of we in deze situatie wel naar Sri Lanka moesten gaan, we wilden niet overkomen als ramptoeristen. Via familie en vrienden zijn we begonnen met kleinschalig kleding en geld in te zamelen. Toen we in Sri Lanka kwamen was de verwoesting groot, het leek wel of de hele kuststreek was gebombardeerd. Door onze hulp kwamen we vooral in contact met de armere bevolking van het land. Hier zagen we de schrijnende armoede en besloten we om door te gaan met onze hulpverlening.”


Wat is er zo mooi aan dit werk?

,,Dat de mensen die je helpt jou zo verschrikkelijk dankbaar zijn. Sommigen zijn tot tranen toe geroerd. Je houdt er levenslange vrienden aan over. We benadrukken richting deze mensen wel altijd dat wij niet de gevers zijn, maar de donateurs in Nederland. Dit zijn vaak particulieren, maar ook kerken en scholen.”


Waarom Sri Lanka?

,,Hier kunnen wij heel kort over zijn: de cultuur en de mensen. De cultuur is deels gebaseerd op het koloniale verleden. Hier heeft Nederland ook een aandeel in gehad. Zo is er nog een Nederlandse Hervormde Kerk te vinden op Sri Lanka. Er is zelfs een museum met Delfts blauw aardewerk. De mensen spannen de kroon, gastvrij en vriendelijk.”


Wat deden jullie voordat jullie in Sri Lanka gingen helpen, qua werk?

Diny heeft voordat zij begon met het helpen van Sri Lanka voor Handje Kontantje gewerkt en Wim werkte als afdelingshoofd voor PAAZ in Bethesda. ,,Toen we begonnen aan dit vrijwilligerswerk waren we beiden nog niet gepensioneerd. We deden het er echt bij als een hobby en om de mensen te helpen natuurlijk.”


Hoe is de situatie nu in Sri Lanka in verband met corona?

,,Het coronavirus waart ook op Sri Lanka rond. Het grote probleem daar is dat er onvoldoende vaccins zijn om de bevolking te beschermen. Door de vele besmettingen zit het land zo goed als op slot. Het is belangrijk dat er ook op Sri Lanka snel goede vaccins komen om de mensen te helpen. Het toerisme ligt door de coronacrisis totaal plat, dus zijn er ook geen inkomsten uit die sector. Velen zijn daardoor werkloos en moeten bedelen. De ene ramp lijkt de andere op te volgen, want na heftige regenval met als gevolg modderstromen met 50.000 mensen ontheemd, is vlak voor de kust van Sri Lanka een tanker doormidden gebroken met gevaarlijke stoffen aan boord. De tanker is inmiddels gezonken en de giftige stof is zo in zee terecht gekomen. Visvangst werd tijdelijk verboden.”


Blijven jullie ook in de toekomst helpen?

,,Inmiddels zijn we beiden op leeftijd: 77 en 74 jaar, maar als we gezond blijven zal ons vizier op Sri Lanka gericht blijven. We hopen dat we nog vele jaren kunnen helpen.”


Een bijdrage storten kan via bankrekeningnummer NL95 RABO 0399002510.

Voor meer informatie: www.srilankahulp.nl