Wim en Dini Kramer luiden de noodklok voor Sri Lanka

Wim en Diny Kramer zetten zich al 15 jaar in voor Sri Lanka. Eigen foto

Hoogeveen - Dini (73) en Wim Kramer (76) maken zich ernstig zorgen over de allerarmste inwoners van Sri Lanka.

Het Hoogeveense stel zet zich al ruim 15 jaar in voor hulpbehoevende en kansarme mensen in het land, maar het blijkt altijd erger te kunnen. De laatste tijd krijgen zij schrijnende berichten vanaf het eiland. Want ook daar zijn strenge maatregelen genomen om het coronavirus in toom te houden, met alle gevolgen van dien.

Hongersnood

De laatste tijd krijgt het stel schrijnende berichten vanaf het eiland. Want ook daar zijn strenge maatregelen genomen om het coronavirus in toom te houden, met alle gevolgen van dien. „Toerisme is een belangrijk bron van inkomsten in het lagelonenland, maar die branche is volledig ingestort. Het vliegveld werd gesloten en er zijn strenge maatregelen getroffen om besmetting te voorkomen. Dat lijkt succes te hebben, het eiland heeft maar 11 coronadoden. Dat is in vergelijking met Nederland heel weinig. Gelukkig, want de gezondheidszorg is er belabberd. Echter, een tsunami van ontslagen volgde. Meer dan een derde deel van de bevolking werkt in de toeristenindustrie en een groot deel daarvan moet nu bedelend langs de deuren, waar trouwens ook niets meer te halen valt. In plaats van aan corona sterven de mensen nu aan ondervoeding. Doden door de honger worden helaas niet geteld”, vertellen Dini en Wim.

Aalmoes

Doet de regering dan niets om de bevolking een helpende hand te bieden? „Ja, de mensen hebben eenmalig 15 euro per gezin gekregen. Daar moeten ze nu al 4 maanden van leven. Een aalmoes. Wij kregen telefoontjes met het verzoek om hulp. Sommigen hebbben meer dan twee dagen niet gegeten. Vanmorgen belde een toektoekchauffeur die wij goed kennen. Zijn werk ligt stil, er zijn geen toeristen. En de gewone man gaat niet met een tuktuk, die gaat lopen. We videobellen; ook zijn zwager kwam in beeld. Die was zo mager dat we hem niet eens herkenden. Hij had dagen niet gegeten. Mensen zijn radeloos. We horen ook verhalen dat mensen zelfmoordpogingen doen.”

Weinig acties, dus weinig geld

Het paar wil graag hulp bieden, maar wordt als hulporganisatie (Sri Lanka Hulp) zelf ook financieel getroffen. „Normaal houden wij allerlei acties en lezingen om geld binnen te krijgen voor de allerarmsten in Sri Lanka. We bezoeken daarvoor scholen, kerken, verenigingen en andere groepen en vertellen over ons werk. Vorig jaar stonden we ook op de Pulledagen. Dit alles is nu niet mogelijk. Gelukkig komt er mondjesmaat een gift binnen waarmee we heel blij zijn. Twee kerken, een uit Den Helder en een uit Gramsbergen hebben een gift gegeven dit jaar.”

Vaste kosten

Dinie en Wim Kramer hopen toch meer geld in te zamelen. „We hopen in ieder geval de jaarlijks terugkerende hulpkosten zoals Engelse les voor arme kinderen, uitdelen van voedselpakketten in krottenwijken en onze bijdrage aan een kerkfestival (voedsel voor armen) te kunnen nakomen.”

Wie het echtpaar wil helpen kan een bjdrage storten op NL95 RABO 0399 0025 10 t.n.v. Wim en Diny Kramer, met vermelding van: ‘Hulp Sri Lanka’.

www..srilankahulp.nl

Nieuws

menu