Wildplakkers over de schreef met Forum-affiches; gemeenten niet blij met posters op glasbakken en elektriciteitshuisjes

Op allerlei plekken zijn de afgelopen dagen affiches van Forum voor Democratie geplakt op plekken waar dat niet mag, zoals op elektriciteitshuisjes en glasbakken. Gemeenten zijn daar niet blij mee.

Op de glasbak in Coevorden.

Op de glasbak in Coevorden.

Vooral in Coevorden en Emmen waren wildplakkers actief met verkiezingsposters, met behalve Forum ook posters van de partij Code Oranje.


Sommige affiches hingen er slechts korte tijd. Andere posters werden beklad, zoals in Coevorden waar Forum-lijsttrekker Thierry Baudet werd omgevormd tot clown.

In Coevorden mogen politieke partijen zelf helemaal geen posters meer plakken. De enige manier om geoorloofd reclame te maken is door middel van driehoeksborden, die door een derde partij en tegen betaling om bijvoorbeeld lantaarnpalen geplaatst worden.

,,De gemeenteraad heeft destijds een streep gezet door het zelf plakken van verkiezingsposters door politieke partijen. Het zag er vaak lelijk en slordig uit’’, zegt woordvoerder Liesbeth Mennink van de gemeente Coevorden. ,,Voor de Tweede Kamerverkiezingen plaatsen we als gemeente algemene oproepen om te stemmen. Bij gemeenteraadsverkiezingen leveren deelnemende partijen zelf hun posters in, die op een gezamenlijk doek komen.’’

In Emmen, waar het ook wemelt van illegaal geplakte Forum-affiches, werden maandag de eerste tien verkiezingsborden geplaatst. ,,In het verleden werden daarop posters geplakt, nu worden ze digitaal aangeleverd om ze vervolgens op borden te plaatsen’’, zegt een woordvoerster van de gemeente. Aan het eind van deze week zullen verspreid over de gemeente Emmen 24 van deze borden staan.

Niemand betrapt in Emmen

De gemeente Emmen heeft de illegaal geplakte affiches ook gezien. Voor zover bekend is niemand betrapt op wildplakken. ,,Als wij dit zien, zal er door onze boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren, red) worden opgetreden.’’ Vanwege het handhaven van de coronamaatregelen is de capaciteit evenwel beperkt en ligt de prioriteit in Emmen niet op het tegengaan van wildplakken. In Coevorden treden waar nodig ook boa’s op.


In Hoogeveen konden partijen tot eind januari hun affiches inleveren, die vervolgens door de gemeente op borden werden geplakt. Ook hier doken de afgelopen dagen borden op met meerdere affiches van Forum.

Iets te enthousiaste campagnemedewerkers?

Drents Statenlid Hendrikus Velzing van Forum voor Democratie weet niet van de actie in zijn provincie, maar geeft wel aan dat iedereen zich moet houden aan de spelregels. ,,Ze moeten natuurlijk niet gaan plakken op plekken waar dat niet mag. Mogelijk zijn het iets te enthousiaste campagnemedewerkers geweest. Maar het overkomt ons ook, dat over onze affiches geplakt wordt. In Drenthe, maar vooral ook in Amsterdam.’’

Net over provinciegrens, in Hardenberg, was vorige week ook heibel over het plakken van verkiezingsposters. Daar waren complete verkiezingsborden overgeplakt met Forum-affiches.