Wilde zwijnen in Hollandscheveld, of toch een ontsnapt tam exemplaar?

Bijzonder bezoek in de tuin. Foto: Bas Tichelaar

In de tuin van Hollandschevelder Bas Tichelaar wroet sinds het eind van de middag een bijzondere gast. Een zwijn vindt het plekje aan de Schoonhovenweg blijkbaar erg prettig, want het dier vertoeft er al een aantal uren.

Tichelaar keek vreemd op van zijn bijzondere gast. „Hij zet de boel aardig op de kop”, vertelt hij lachend. Wat betreft uiterlijk lijkt het een wild zwijn, maar die zijn nog niet eerder gezien in de omgeving. Volgens Tichelaar zou het gaan om een ontsnapt zwijn. „Volgens een meneer die hier was is het een speciaal soort varken. Maar hij lijkt inderdaad wel wild.”

Waar het dier vandaan komt is een mysterie. Via Facebook en de dorpspagina d’Ollandschevelder is de zoektocht gestart naar de eigenaar.

Als het toch een wild zwijn zou zijn, dan is dat bijzonder. In Drenthe zijn wilde zwijnen namelijk niet welkom en moet voor zijn leven gevreesd worden. Omdat ze grote schade kunnen veroorzaken in landbouwgebieden wordt op de dieren gejaagd.

Rayonbeheerder Joop Hellinga, van het Drents Landschap vermoedt ook dat het gaat om een ontsnapt zwijn. „Een echt wild varken zal zich daar overdag niet vertonen. Echte wilde zwijnen vertonen heel ander gedrag, die zie je alleen in de schemer of ‘s nachts. En als je die jouw zien, dan zijn ze zo weg.”


Nieuws

menu