Wethouder Tabak geeft in Hoogeveen startschot voor Fitter Brein

Kick-Off van het project Fitter Brein in de Centrale Bibliotheek. Foto: Andre Weima Fotografie

Het project Fitter Brein, onderdeel van Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN), is donderdag in de bibliotheek van Hoogeveen van start gegaan. Elf verschillende organisaties waren vertegenwoordigd. Wethouder Janita Tabak van de gemeente Hoogeveen gaf het startschot door de eerste dampartij spelen in de generatiematch. Eric Holkers, directeur van SWW, zette zich ook in voor een fit brein en zag veel kansen voor de maatschappelijke welzijn.

Fitter Brein wil zich inzetten om meer fitte breinen te krijgen in de gemeente Hoogeveen. Hiervoor wordt het damspel als middel gebruikt om meerdere generaties, jong en oud, met elkaar in contact te brengen. Daarnaast is dammen uitermate geschikt om het brein te voorzien van gezonde mentale inspanning en zorgt het voor een gezellige sfeer. Door de laagdrempeligheid, de simpele regels, kan iedereen het spel in enkele minuten leren.

De middag was in goede handen van presentator en ‘dampedagoog’ Bert Dollekamp. Hij werd via een video geassisteerd door niemand minder dan Erik Scherder, hoogleraar Neuropsychologie aan de VU Amsterdam en ambassadeur van Fitter Brein. Scherder bedankte de gemeente Hoogeveen doordat zij zich enorm inzetten voor de denksporten en de ondersteuning aan Fitter Brein. Ook vond hij het geweldig dat SWW dit project omarmd. „Dammen bevordert de sociale binding, want iedereen kan het beoefenen en je kan het overal spelen”, zei de energieke ‘breinprofessor’ in de videoboodschap. „Door te dammen bouw je cognitieve reserves op. Het is een mentale uitdaging.”

Na een heldere boodschap van Scherder kon er worden gedamd in een generatiematch, want dat is uiteindelijk waar we het voor doen. Jong en oud deden mee. Janita Tabak had een spectaculaire wedstrijd tegen Frederike Lunenberg van SWW en initiatiefneemster van de Kick-Off. Beiden maakten er een waar spektakel van. Aan het tweede bord speelden twee bewoonsters van de Kloosterstaete mee die op hun oude dag graag een potje dammen. Het evenwicht werd op het derde bord bewaard door Albert Odink van Wijkcentrum Krakeel en sportfunctionaris van de gemeente Hoogeveen Peter van Schaik. Op het vierde bord werden de degens gekruist door de talentvolle jeugdspelers van de Hoogeveense Damclub Roland Kreeft en Elise Schouten.

Dollekamp ging vervolgens met de aanwezigen de kansen (als de valkuilen) van het damspel bekijken. Bijvoorbeeld: dammen is toegankelijk voor iedereen. Je hebt namelijk weinig nodig. De activiteiten zijn makkelijk op te zetten. Overal kan worden gedamd, in de bibliotheek, in een zorginstelling, binnen als buiten. Daarnaast is dammen veelzijdig, het spel kan worden gepeeld met koppeltjes: twee tegen twee.

Alle aanwezigen organisaties ontvingen een mooie Fitter Brein-pakket om zelf te dammen en anderen uit te dagen. De Kick-Off werd afgesloten met een damsimultaan van wereldkampioene Lisa Scholtens van de Hoogeveense damclub. De uitdagers merkten ook op dat het damspel ook complex en uitdagend kan zijn. Niemand wist namelijk een puntje af te snoepen van Scholtens.

Meer informatie: www.fitterbrein.nl

Nieuws

menu