Werkstraffen voor ‘totaal uit de hand gelopen burgerarrest’ in Hoogeveen

Rechtbank. Foto: Jaspar Moulijn

Een 57-jarige man uit Hoogeveen is voor het opsluiten en mishandelen van een vermeende indringer veroordeeld tot een werkstaf van 180 uur. Zijn 53-jarige vrouw moet voor een werkstraf van 120 uur uitvoeren.

Beiden kwamen begin juni 2019 's nachts rond één uur thuis van een feestje toen de vrouw zei dat ze twee mannen uit de tuin zag klimmen. De echtgenoot geloofde zijn vrouw op haar woord en sprong daar in hun bus en reed naar de rotonde bij hun huis, waar hij twee getinte mannen zag lopen.

Eén van hen werd door de Hoogevener in het busje gegooid. Hij trok bij de woning het slachtoffer uit zijn busje en samen met zijn vrouw schopte en sloeg hij de man. Beiden sleurden daarna de man hun woning in.

'Verdachten gingen te ver'

Buurtbewoners belden de politie. De agenten zagen in de woning een man op de bank zitten. De vrouw stond bij hem en riep naar de agenten: "Daar zit die zwartjoekel". Ze gaf vervolgens de man op de bank een klap en riep " The next time I kill you ".

De vrouw verkeerde onder invloed van alcohol. ‘Een totaal uit de hand gelopen burgerarrest’, zo omschreef de officier van justitie twee weken geleden de actie van het stel uit Hoogeveen. Hij vroeg een celstraf van een half jaar voor de man en drie maanden voor de vrouw.

De rechter is het met de officier van justitie eens dat de verdachten buitenproportioneel veel geweld gebruikten. Hij hield in de bestraffing er rekening mee dat het stel zelf ook inzag dat het te ver was gegaan en dat het onnodig lang op de afhandeling van hun zaak heeft moeten wachten.

Nieuws

menu