Werknemers in metaalsector Drenthe staken maandag 24 uur lang voor een betere cao. Vakbonden kondigen acties aan in Emmen en Assen

Nieuwe ronde stakingen in metaalsector ANP

Werknemers in de metaal- en techniekbedrijven in Drenthe gaan maandag 29 november een dag lang staken. Dat gebeurt op initiatief van vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie.

Zij leggen het werk neer, omdat werkgevers eind oktober een ultimatum voor een nieuwe cao hebben verworpen.

Staakstraten

In Assen en Emmen worden staakstraten ingericht, waar werknemers zich digitaal vanuit de auto kunnen aanmelden. Dat is in Assen (09.00 - 10.30 uur) op het parkeerterrein tegenover de Bonte Wever en in Emmen (09.00 - 10.00 uur) op het parkeerterrein achter het Fletcher Hotel.

Het gaat volgens FNV Metaal om personeel van metaal- en techniekbedrijven als Equans Roden (voormalig Engie), Bekaert, Swedish Match, Energiewacht Assen, Eekels, Verwater en Repak.

‘Afbraakcao staat stijf van verslechteringen’

Cao onderhandelaar Jacqie van Stigt van FNV zegt dat werknemers blijven strijden voor een goede en eigentijdse cao. ,,Met een belabberd loonbod van gemiddeld slechts 1,4 procent en tal van verslechteringen op veel terreinen blijven de werkgevers nog altijd een nieuwe cao in de Metaal & Techniek blokkeren. Onze leden wijzen massaal deze door de werkgevers voorgeschotelde afbraak-cao, die stijf staat van de verslechteringen, af. En dat terwijl de sector het economisch tij weer goed mee heeft en de sector ook schreeuwt om goede vakmensen erbij. Dit pikken onze leden niet. Zij willen gewoon een goede cao.”

Ultimatum verworpen

FNV Metaal wees op 14 oktober jongstleden, tijdens de laatste cao onderhandelingsronde Metaal & Techniek, het cao eindbod van de werkgevers Metaal & Techniek af. Het daarop volgende ultimatum aan de werkgevers werd op 28 oktober door de werkgevers verworpen, waarna FNV Metaal acties en stakingen aankondigde.

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige Cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober af.

Sinds 15 november vinden elders in Nederland al 24 uurs stakingen plaats in de metaal- en technieksector.

Nieuws

Meest gelezen