Werk van grafisch kunstenaar Bert Hooijer wordt verkocht door heel Europa

Kunstenaar Bert Hooijer met een van zijn lievelingswerken.

Kunstenaar Bert Hooijer met een van zijn lievelingswerken. Eigen foto

Hoogeveen - Zijn werken hangen door heel Europa en stiekem is de Hoogeveense Bert Hooijer (45) daar best trots op. De grafische kunstenaar legt zijn hart en ziel sinds 5 jaar in het maken van de meest prachtige afbeeldingen. Gemaakt met Photoshop en stockfoto’s die hij opzoekt op internet. Een makkie, zullen de meeste mensen denken, maar dat is zeker niet waar.

„Een van mijn mooiste kunstwerken bestaat uit 160 foto’s. Die staan allemaal over elkaar heen. Ik wil bijvoorbeeld een bepaalde lucht creëren en ben dan echt uren aan het zoeken en schuiven.”

In de woonkamer hangen verschillende afbeeldingen, waaronder van hond Budha, uitgedost in prachtige middeleeuwse kleding. „Onze generaal”, zeggen Bert en zijn vriendin Monique Verbeek lachend. Bert loopt meteen naar boven en haalt het favoriete werk van Monique op om te laten zien. Een Schotse hooglander met daarvoor een klein jongetje dat een emmertje in zijn handen houdt. Hij staat op het punt om de reus voor zijn neus wat lekkers te geven. De kleuren zijn prachtig en het beeld is vertederend. „Dat is ook de reden waarom hij bij ons op de slaapkamer hangt. Zo’n kolossaal prachtig beest, ik vind het een van de mooiste dieren die bestaan, met zo’n ukkie ervoor. Dit beeld vertelt een verhaal en daarom doet deze foto zoveel met mij”, vertelt Monique.

Boeken over Photoshop

Bert begon 5 jaar geleden met het lezen van boeken over Photoshop, een programma waar je foto’s mee kunt bewerken. „Ik vond het interessant en leuk. Het is niet per se moeilijk om te doen, maar je kunt zoveel verschillende tools gebruiken. Ik ontdek vaak nog dingen waarvan ik niet wist dat het programma ze kon. Ik ben veel gaan oefenen.” Hij pakt een van de eerste creaties van de muur. Foto’s van het gezin van Bert en Monique. ,,Als ik nu zoiets zou maken, doe ik dat heel anders. Maar dat maakt niet uit. Zo zie je ook dat je steeds vooruit gaat.”

Bert maakte flyers voor vv Tiendeveen en merkte dat hij het bewerken van de foto’s steeds leuker begon te vinden. „Via Instagram zag ik wel eens afbeeldingen van grafische kunstenaars en daarom ben ik daar ook mee aan de slag gegaan. Het lukte steeds beter en sinds kort verkoop ik mijn werken via werkaandemuur.nl. Mensen kunnen dan uit afbeeldingen kiezen, kunnen de maat van het schilderij dat ze af willen laten drukken selecteren en dan zorgt het bedrijf dat de bestelling bij hen aankomt. Deze week verkocht ik er nog een aan mensen uit Oostenrijk. Hoe gaaf is dat? Dat je werk, waar je zo lang mee bezig bent geweest, aan de muur hangt daar. Dit had ik niet durven dromen.”

Zoeken van foto’s

Photoshop heeft Bert steeds beter in de vingers. „Het meeste werk zit in het zoeken van foto’s. De afbeelding van de Schotse Hooglander bijvoorbeeld. Dat zijn meerdere foto’s door elkaar en het jongetje heb ik uit een andere foto gehaald. Het emmertje dat hij in zijn handen houdt ook. En daar zit het creatieve ook in. Probeer maar eens een afbeelding te maken van verschillende foto’s en het dan net echt te laten lijken. Daarin ligt ook de uitdaging.”

Op de vraag wat zijn mooiste kunstwerk is, kan Bert moeilijk een antwoord geven. „Ik probeer altijd iets moois neer te zetten, maar als ik echt moet kiezen dan is het de sprookjesachtige afbeelding die ik laatst heb gemaakt met een kasteel erop, een mooie lucht en een eekhoorn die naar het kasteel kijkt. Het is alsof je de afbeelding zo in kunt stappen.”

Waar Bert ook een ster in is, is in het maken van afbeeldingen van artiesten. Hoe hij dan te werk gaat? „Ik pak een mooie bekende afbeelding, teken het digitaal na en kleur het dan in. Zo heb ik al kunstwerken gemaakt van onder anderen Anouk, Michael Jackson en Freddie Mercury van Queen. Ook deze afbeeldingen worden veel besteld.”

‘Mensen weten me te vinden’

Ervan leven kan de kunstenaar nog niet, maar hij hoopt dat in de toekomst wel te kunnen. „Ik ben nu proces operator bij Attero, maar ik hoop dat ik van de kunst mijn baan kan maken. Dat zou echt geweldig zijn. Ik moet zeggen dat het steeds beter loopt, mensen weten me te vinden en af en toe krijg ik mooie opdrachten. Laatst moest ik een levensechte cyborg maken van een Duitse dame. En ik moet eerlijk zeggen: ik haar verwachtingen overtroffen en die van mij ook. In die foto zitten 87 afbeeldingen verwerkt, 169 lagen en ik heb er 10 uur over gedaan. Maar dan heb je ook wat.”

Benieuwd naar het werk van Bert? Zijn kunstwerken zijn in allerlei formaten en op allerlei materialen te verkrijgen, waaronder ook op behang. Alles is hier te vinden.