Weidevogels mogen nestelen in boerenland, taart voor 'beschermheren'

Op de foto van links naar rechts: Durk Abma, Henk Derks, Cor Bisschop, Jannes Kremer en Rein Schonewille. Samen met Johann Bisschop vormen zij de weidevogelgroep Alteveer Kerkenveld. Foto: André Weima
Het was een bijzonder mooie ochtend vertelt Jannes Kremers terwijl hij nog samen met enkele anderen door een van de weilanden nabij Alteveer op zoek is naar vogelnesten. „We hebben in het veld een mooi reekalfje gevonden, jonge hazen en een nest eendeneieren. Ook een gruttopaar moet nog ergens zitten.”
De weidevogelgroep Alteveer/Kerkenveld bestaat behalve Jannes Kremers uit Durk Abma, Henk Derks, Cor Bisschop, Johann Bisschop en Rein Schonewille. Aan hen de taak zoveel mogelijk weidevogels te beschermen in ‘hun’ gebied. De mannen werken veel samen met de landeigenaren. Kremers somt een lange lijst boeren op: „Leo van der Sar, Ake van der Vinne, Jans Guichelaar, Wim van der Sar, Bert Bakker... ik kan ze toch niet allemaal noemen? Oh en bij Roeland Stam, op zijn land ligt een grote plasdras. Daar houden weidevogels van. We hebben goed contact met de boeren in het gebied. Zo wilde laatst een van hen het land bemesten met een zogenaamde sleepslang maar hij wist dat er op het land twee kieviten zaten te broeden. Toen zijn wij gevraagd om op de kievitsnesten te passen.”
(tekst loopt door na de foto’s)
De werkgroep gebruikt verschillende methodes om dieren te zoeken. Bijvoorbeeld met een touw. Wanneer een boer zijn weiland wil maaien, maar daarbij geen weidevogelnesten (en andere dieren) wil verstoren, zwoegen de mannen door het hoge gras met tussen zich in een touw van een meter of 25. Die sleept door het gras. Zodra er een vogel opvliegt, wordt op die plek gezocht naar het nest om te markeren. „Dat is best een zware klus. Want dat touw raakt soms verstrikt in het gras.”
Ze doen het met liefde. Dat blijkt wel als ze vertellen over het dierenleven in het gebied. „Hier zitten sowieso vier wulpenpaartjes, lekker te broeden, waarvan er eentje geringd is. Deze wulp is waarschijnlijk geboren in Ierland. Die gegevens hebben we zojuist gekregen. Die komt hier dus heen vliegen om eieren te leggen en een gezin te stichten. Als de eieren uitkomen, laten we de kuikens ook weer ringen. Als ze het halen, want ze hebben een moeilijke start hoor. Denk aan de vos, de das, de wezel en ook de ooievaar en de kraai.”
Een drone is eveneens een goed hulpmiddel. „Zonder die drone zouden we heel veel over het hoofd zien”, vertelt een van de dronepiloten. Omdat de dieren met hun schutkleuren amper zichtbaar zijn, gebruiken we een infraroodcamera. „Warmte, dus ook een dier, verschijnt op het beeld als een wit puntje.”
De bevlogen weidevogelbeschermers hebben erg veel plezier in het beschermen van de vogels en vertellen er graag over. En die taart van bakkerij Mulder waarvoor ze genomineerd waren? De mannen lachen: „Die was lekker joh! Die hebben we vanmorgen burgemeester gemaakt. Want wij waren hier al om 7.00 uur. De fotograaf halfuurtje later.”