Weer geen Tomscat Trophy, wel parachutespringwedstrijd

Formatiespringen boven Hoogeveen. Foto: Hans Ypma

Begin juli staat normaal de internationale parachutewedstrijd Tomscat Trophy op de kalender, maar ook dit jaar gaat deze niet door. De tijd was te kort voor deelnemers om zich goed voor te bereiden op de gerenommeerde paraspringwedstrijd.

Bijzonder spijtig vonden de leden van Skydive Hoogeveen die het toernooi jaarlijks organiseren. Daarom houden zij binnen hun eigen gelederen zaterdag, mits het weer het toe laat, toch een parawedstrijd.

„Uiteraard op veel kleiner schaal dan een Tomscat, waar normaliter zo’n 18 internationale teams een heel weekend lang vanaf vliegveld Hoogeveen hun formatiesprongen maken. Nu gaat het om vier teams van vijf personen (4 springers en een cameraman/vrouw) van onze eigen club”, legt André Kiers van Skydive Hoogeveen uit.

In totaal probeert ieder team vier of vijf sprongen te maken, waarbij tijdens de afdaling samen figuren gevormd worden. Tussen de sprongen van de teams zit minimaal een uur, die tijd is nodig om de parachutes opnieuw op te vouwen en de nieuwe sprong door te nemen.

Het karakter van de clubwedstrijd is informeel, geen strenge regels of officiële vakjury. „Wij doen het lekker zelf”, zegt Kiers met een lach.

Het weer bepaalt of gesprongen kan worden

Of er volop gesprongen kan worden hangt af van het weer. Er kan bijvoorbeeld niet gesprongen worden bij regen, bij een gesloten wolkenlaag op grote hoogte en bij harde wind. „Het is afwachten. Dat bekijken we op de dag zelf.”

Zaterdag worden niet formatiesprongen gemaakt, ook de tandemsprongen worden deze dag gemaakt.

Het vliegveld is open van 9.30 tot 19.00 uur open. In die tijd kan er ook gesprongen worden. Publiek is welkom om deze dag een kijkje te komen nemen.

Nieuws

menu