Weer een zwervende wolf in hartje Drenthe gespot

Na het vertrek van de gevestigde wolf uit hartje Drenthe, vorig najaar, is het een tijdje rustig geweest rondom de wolf in onze provincie. Landelijk waren ze nog volop in het nieuws, zeker in Brabant en op de Veluwe. Zelfs in Friesland maakt men zich sterk voor een wolfwerend hekwerk op de grens met Drenthe.

Wolfwerend raster in het Hijkerveld.

Wolfwerend raster in het Hijkerveld. Foto: Albert Kerssies

In de maand mei is er een wolf gesignaleerd nabij de VAM-berg met een lammetje in zijn of haar bek. Rond diezelfde tijd werd er nabij Appelscha een wolf doodgereden. Eerder in het voorjaar werd bij Planken Wambuis, op de weg tussen Arnhem en Ede, een drachtige wolf doodgereden. Het is bekend van het noorden van Duitsland dat er relatief veel verkeersslachtoffers vallen onder wolven.

In Drenthe is in juni 2020 de Gebiedscommissie Preventie Wolvenschade opgericht. Deze door de provincie ingestelde commissie heeft zich in eerste instantie druk gemaakt om een regeling op te tuigen, die de kosten van een wolfwerend raster voor particulieren deels moet dekken. Deze bijdrage is van groot belang, omdat het beschermen van de eigen schapen en geiten prioritair moet zijn. Veel eigenaren van deze kleinere dieren willen dit ook graag. Na het instellen van een voorloperregeling is de definitieve regeling uitgewerkt. De provincie heeft daarvoor in eerste instantie € 200.000 beschikbaar gesteld, met de mogelijkheid om dit bedrag zo nodig in de loop van de tijd te verhogen. Vanaf begin januari 2021 is deze regeling operationeel. Er zijn inmiddels een twintigtal aanvragen ingediend en deels toegezegd.

Bescherming rammen

Al een aantal jaren ben ik, Albert Kerssies, betrokken bij de gezamenlijke Drentsche Schaapskuddes, die verenigd zijn in de Stichting Behoud Drentsche Schaapskuddes. Uiteraard hebben ook wij uitgebreid gesproken over de bescherming van onze schapen tegen een aanval van de wolf. De kans op een aanval van de wolf bij een gescheperde kudde, dus met herder, is zeer klein. Daar ligt het risico dan ook niet. Maar wel bij schapen of lammeren die tijdelijk in het weiland lopen. Zeker voor rammen, die maar één maand bij de kudde zijn en voor de rest van het jaar in een weide lopen is, het risico groot. Onze aanbeveling aan de schaapskuddes is daarom ook geweest om op zijn minst de rammen met een wolfwerend raster per direct te beschermen. Een aantal schaapskuddes hebben dat inmiddels gerealiseerd. Er zullen zwervende jonge wolven blijven komen, daarom bestaat er een blijvende noodzaak om schapen en geiten te beschermen.