Weduwe restauranthouder uit Hoogeveen bij strafzaak in rechtbank: 'Een compleet en gelukkig gezin is kapotgemaakt'

De twee verdachten hun tolk en advocaat voor de rechtbank in Assen. Tekening Janneke de Jong

,,Door de harde daad van deze verdachten is mijn jonge, lieve echtgenoot om het leven gekomen, twee jonge kinderen zijn hun vader kwijt.”

Dat is dinsdag namens de weduwe van de omgekomen Chinese restauranthouder Encheng Wang (45) uit Hoogeveen gezegd in de rechtbank in Assen. De vrouw wilde eigenlijk zelf spreken tijdens de strafzaak tegen de twee verdachten die door het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk worden gehouden voor de fataal afgelopen overval op Wang. Maar de Hoogeveense vrouw was te zeer overmand door emoties. ,,Ik heb zo veel pijn”, zei zij huilend.

De Chinese tolk die met de vrouw was meegekomen, las de korte verklaring namens haar voor. ,,Een compleet en gelukkig gezin is kapot gemaakt. Het leed is moeilijk is met woorden te beschrijven. Ik hoop dat de rechters de verdachten een strenge straf met een educatief karakter geven.”

Begaan met lot Hoogeveense vrouw

De twee oorspronkelijk uit China afkomstige verdachten (31 en 33) uit Den Haag toonden zich begaan met het lot van de Hoogeveense vrouw en haar kinderen. Hoofdverdachte Alifu W., de jongste van de twee, zei na haar verklaring: ,,Ik weet dat zij kwaad is op mij. Niemand had kunnen voorzien dat het ongeluk op deze manier zou plaatsvinden. Ik hoop dat zij haar kinderen toch nog goed kan opvoeden. Ik wil nog meer zeggen, maar ik kan de woorden ook niet vinden.”

W. was de bestuurder van de auto die oktober 2018 crashte tegen een muurtje aan het Kaaplaantje in Hoogeveen, vlak achter restaurant Lotus. Volgens het OM is de restauranthouder door W. beroofd. Toen Wang het buitgemaakte geld wilde pakken uit de auto van de verdachte zou hij met hoge snelheid zijn weggereden. Wang bleef tientallen meters aan de rijdende auto hangen en kwam bij de klap tegen de muur om het leven.

Verdachten ontkennen beroving

Beide verdachten ontkennen dat sprake was van een beroving. ,,Ik was meegegaan als beveiliger. Ik wist verder nergens van”, zei medeverdachte Shiral M. Hij zat niet in de gecrashte auto. Zijn vriend W. bleef bij zijn verklaring dat Wang het geld vrijwillig had gegeven. De Hagenaar verklaarde dat hij 600.000 Chinese Yuan had laten overmaken naar de Chinese rekening van Wang. In ruil daarvoor kwam hij 74.000 euro ophalen in Hoogeveen. Er lijkt geen bewijs voor die overboeking.

Advocaat weduwe gaat 700.000 euro schadevergoeding vragen

Volgens W. zat hij in de auto de eurobiljetten te tellen toen hij plotseling klappen op zijn hoofd kreeg. Hij verklaarde dat hij zich niet kan herinneren wat er daarna is gebeurd. W. zei niet te weten hoe hij met zijn auto tegen het muurtje is beland. Dinsdag werd duidelijk dat de advocaat van de weduwe bijna 700.000 euro schadevergoeding gaat vragen van de verdachten. Dat gebeurt volgende week dinsdag. Op de tweede en laatste zittingsdag komt de officier van justitie ook met haar strafeis.