Diamanten bruidspaar Geert en Trijntje Schonewille: 'We hebben nog steeds veel plezier samen'

Geert en Trijntje Schonewille-Groote feestelijk tussen de ballonnen. Foto: Andre Weima Fotografie

Het echtpaar Geert en Trijntje Schonewille waren maandag 12 september exact 60 jaar getrouwd. Zij werden door burgemeester Loohuis gefeliciteerd met deze mijlpaal.

Geert Schonewille (83) werd geboren op 15 december 1938 aan de Achteromsedijk in Hoogeveen. Toen hij een jaar of dertien was verhuisde het gezin naar de Pesserdijk. Hij werkte bij timmerfabriek Zwiers. Toen dit bedrijf failliet ging werd Geert metselaar en werkte bij verschillende bedrijven. Dit vak heeft hij tot zijn pensionering uitgeoefend. Trijntje, geboren 28 september in Tiendeveen, werkte bij verschillende gezinnen in de huishouding.

In die dagen gingen jongelui op vrije dagen ‘lopen’ op de Hoofdstraat. Zo ging Geert met vrienden op pad. Op de Hoofdstraat ontmoette hij Trijntje (83) eigenlijk bij toeval. „Vroeger was er veel volk te lopen op de hoofdstraat,” vertelt hij terugdenkend. „Ik zag daar een leuk meisje fietsen en heb haar aangesproken. Zij vond mij denk ik ook wel aardig, want ik mocht met haar mee naar huis fietsen, naar ‘t Noorden. Zo is het gekomen. Haar ouders vonden het ook goed, ik heb dan ook veel geholpen daar, haha.”

Na drie jaar verkering trouwde het paar op 12 september 1962 en ging wonen aan de Kanaal Westzijde Tiendeveen. „Daar wonen we nu nog steeds met veel plezier,” aldus Geert. „Ik heb een paar schapen, wat kippen en konijnen. Daar heb ik aardigheid aan. Er is op het erf altijd wat te doen.” Trijntje werkte wel buiten de deur, maar met de komst van hun eerste kind, een zoon stopte ze daarmee. Het echtpaar kreeg vijf kinderen, 4 zoons en een dochter. Reizen deden Geert en Trijntje ook. „We zijn naar veel landen op vakantie geweest. Ik kan ze niet eens allemaal meer noemen. Altijd met een groepsreis, dan is alles goed geregeld en er is altijd gezelligheid.”

Komend weekend wordt het diamanten huwelijk met de hele familie gevierd. Met vijf kinderen is die familie nu uitgebreid met partners, 14 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen en nog één op komst. „Ja hoor, ik kan ze allemaal nog uit elkaar houden! We gaan er een mooi feest van maken,” geeft Geert vergenoegd aan.

Nieuws

menu