Waterstofwijk, woningbouw, wolf, buurthuizen, duurzame energie: de provincie heeft veel invloed op Hoogeveen. Maar gaan Hoogeveners wel stemmen? | Stelling van de week

15 maart is het weer zover: stemmen. ANP

Provinciale verkiezingen, over een week is het zo ver. De vraag is echter: gaan de mensen wel naar de stembus? En wie dan? De groep die ‘altijd’ netjes de gang naar de stembus maakt, de groep die boos is over de ingeslagen weg, of de landelijke politiek? Of gooien Hoogeveners het bijltje erbij neer en laten zij hun democratisch recht varen?

Van diverse kanten worden mensen in ieder geval aangespoord om hun stem uit te brengen. „Deze verkiezingen gaan echt ergens over”, stelt bestuurskundige Avelien Haan-Kamminga. Maar makkelijk zal het niet worden, beseft ze.

„Er spelen veel urgente onderwerpen op provinciaal gebied. Denk alleen maar aan het stikstofbeleid en woningbouw.”

Haan-Kamminga is bestuurskundige bij NHL Stenden en geeft daarnaast trainingen aan statenleden en gemeenteraden. Haar verwachting voor komende verkiezingen is dat het wel eens heel anders kan uitpakken dan gebruikelijk: „Ik denk dat er veel zetels gaan verschuiven en dat is altijd een circus. Dus de verkiezingen worden spannend, maar de periode erna wordt nog interessanter.’

Stemgedrag

Bestuurskundige Haan-Kamminga is benieuwd hoe dat in de praktijk gaat uitpakken. „Ik denk dat we in het Noorden twee scenario’s hebben: of er komen minder mensen opdagen omdat ze denken dat het geen zin meer heeft. Of juist meer mensen, die vanuit protest gaan stemmen. Nieuwe stemmen en partijen betekenen nieuwe verhoudingen. Een ander geluid is vanuit democratisch oogpunt altijd goed maar nieuwe verhoudingen kunnen best heel spannend zijn.”

Wat vindt u?

Nieuws

menu