Waterstof als energiedrager in woning: tiny house, gemaakt in Hoogeveen, toont de mogelijkheid

Het mobiele tiny house op waterstof, gemaakt in Hoogeveen, is klaar. In kleine onderkomens wordt gedemonstreerd hoe waterstof als brandstof in woningen kan worden gebruikt en hoe circulair bouwen in de praktijk werkt.

Het tiny house op waterstof, gebouwd in Hoogeveen, is klaar en gaat op tour

Het tiny house op waterstof, gebouwd in Hoogeveen, is klaar en gaat op tour Foto: gemeente Hoogeveen

Het tiny house op waterstof maakt de komende maanden een ronde langs Hardenberg, Hoogeveen, Borger-Odoorn, Emmen, Aa en Hunze en Coevorden. Studenten van het Alfa-college in Hoogeveen hebben de woning met bedrijven uit de regio ontwikkeld en gebouwd.

Het verplaatsbare huisje op waterstof bestaat uit grotendeels duurzame en circulaire materialen. Er worden twee systemen gedemonstreerd: een waterstof cv-installatie en een zelfvoorzienende installatie die waterstof maakt met de elektriciteit van de zonnepanelen op het dak.

Onderdeel van waterstofproject

Het mobiele huisje is onderdeel van het waterstofproject in Hoogeveen. Dat bestaat verder uit de bouw van de nieuwe woonwijk Nijstad-Oost op groene waterstof en de omzetting van bestaande woningen in woonwijk Erflanden van aardgas naar waterstof.

Bij het ontwerp van het tiny house op waterstof, waarmee drie jaar geleden een begin is gemaakt, zijn 45 studenten en jonge professionals betrokken, experts uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente.

Het project draagt bij aan de landelijke opgave van de energietransitie en kan laten zien dat waterstof in de gebouwde omgeving een volwaardig alternatief is in de energietransitie. De lessen die gedurende het project zijn geleerd over circulair bouwen en waterstof worden tijdens de tour gedeeld.

Studenten van het Alfa-college zijn bij alle onderdelen van de bouw betrokken, van bouwtekeningen maken tot het uitzoeken van de juiste circulaire en duurzame materialen voor de bouw.

Toepassing van groene waterstof

Ook leren ze over de toepassing van groene waterstof als energievoorziening voor (bestaande) woningen en de toepassing bij het installeren van de waterstofinstallatie.

Ook is er een gevarieerd programma rondom waterstof en circulair bouwen. Bij het waterstof tiny house wordt een lespakket ontwikkeld voor verschillende onderwijsniveaus om jongeren te interesseren voor techniek. Het project is een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen en maakt onderdeel uit van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe.

De komende drie dagen staat het waterstof tiny house op de Installatie Vakbeurs in Hardenberg. Informatie over het Waterstof Tiny House en een overzicht van de tour is te vinden op www.waterstoftinyhouse.nl . Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden voor een bezoek.