Wat is het gevaar van verkeerd en te veel gebruik van antibiotica? Het Treant A-team zet de feiten op een rij

Deel van het A-team van Treant.

Deel van het A-team van Treant. Foto Treant Zorggroep

Elk jaar wordt er opnieuw aandacht gevraagd voor het verstandig gebruik van antibiotica. Bijna iedereen kent het woord maar weinig mensen weten precies wat het is en dat verkeerd gebruik gevaarlijk is. Het Antibioticateam (A-team) geeft uitleg door de belangrijkste feiten op een rij te zetten. Het A-team van Treant bestaat uit artsen-microbioloog, internisten-infecitoloog, een ziekenhuisapotheker en een deskundige infectiepreventie.

Antibiotica doodt geen virussen. Veel mensen denken dat het medicijn virussen doodt maar dat is onjuist. Antibiotica doodt bacteriën en remt de groeit ervan af. Een blaasontsteking of longontsteking worden vaak met dit medicijn verholpen. Antibiotica helpt daarom niet tegen een simpele griep.

Veel patiënten weten niet dat er ook veel verschillende soorten antibiotica bestaan. Elke soort werkt weer tegen een andere groep bacteriën. Ze kunnen in twee groepen worden gerangschikt: bacteriedodend of bacterieremmend. Penicilline is de bekendste antibioticum.

Te veel gebruik van antibiotica is schadelijk. Als er te veel en te vaak dit medicijn wordt voorgeschreven wordt de persoon immuun. Er verschijnen echter steeds meer bacteriën die steeds vaker tegen antibiotica kunnen. Hierdoor zijn bacteriële infecties minder goed of zelfs niet meer te behandelen en dat is gevaarlijk. De overheid kan zelfs ingrijpen bij een te veel en te vaak gebruik. Zo wil de overheid dat de zorg het gebruik van dit medicijn vermindert.

Net als elk andere medicinale oplossing zitten er bijwerkingen aan antibioticum. Zo kan er diarree, huiduitslag of misselijkheid ontstaan. Ook kan er een allergische reactie ontstaan.