Wat als je stem niet meer (mee)werkt? Treant Zorggroep helpt bij stemproblemen

Annemiek Westerveld, logopodist van Treant Zorggroep. Foto: Treant Zorggroep

Sommige mensen, vooral ouderen en sommige patiënten, krijgen op den duur last van stemproblemen. Voor de dag van de stem, beter bekend als World Voice Day, werd Annemiek Westerveld van Treant Zorggroep gevraagd om wat meer te vertellen over deze problemen en de gevolgen ervan.

„Patiënten met complexe stemproblemen worden naar mij doorverwezen vanuit de KNO-arts. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een stembandverlamming. Bij deze aandoening staat een van de stembanden stil en daardoor werkt de stem niet meer goed. Naast stembandverlamming, behandel ik ook mensen die door een ziekte zoals Parkinson, ALS, MS of hersenletsel hun stem niet meer goed kunnen gebruiken. Hun stemvolume wordt steeds lager en de spraak vaak onduidelijk.”

Als de stem het niet meer goed doet, dan zorgt dat voor frustraties en vooral onmacht. „Je wilt wat vertellen, maar je kan je niet meer verstaanbaar maken. Dat doet veel met patiënten, want ze voelen zich hierdoor vaak onzeker. En stemproblemen kunnen vergaande gevolgen hebben, want je kunt hierdoor je werk niet goed uitoefenen en om hulp vragen als dat nodig is.” Westerveld kijkt altijd naar hoe de patiënt weer het beste uit de verf komt: „Ik behoed mensen voor overmatig stemgebruik en ik leer hen hun stem zo optimaal mogelijk te gebruiken. Dat is voor elke patiënt maatwerk en gelukkig zijn stemproblemen door behandeling vaak te verhelpen.”

Met diverse therapieën om stemproblemen te verhelpen of te verminderen probeert Westerveld patiënten hun zelfverzekerdheid en vooral hun stem weer terug te krijgen. „Van de Coblenz methode, kaatsen, Akzentmethode, ademen vanuit de buik tot het ontspannen (resoneren) van de stem. Bij alle methodes gaat het om een optimale balans tussen stem, adem en houding. Door buikademhaling te leren gebruiken als je spreekt en door goed te articuleren, ben je duidelijker te verstaan.” Als de stem na zes tot acht behandelingen niet verbetert, verwijst Annemiek patiënten terug naar de KNO-arts voor verder onderzoek.

Nieuws

menu