Honden beleven een sportieve dag met Agility

Twize Dogsport, hondenschool gevestigd in Geesbrug, hield zaterdag een trainingswedstrijd Agility (behendigheid) op het terrein van rijvereniging De Weideruiters in Elim. Niet alleen een uitdagende sport voor honden, maar ook voor de ‘handler’ (begeleider/trainer), want de hond legt het parcours van hindernissen af, maar de handler loopt net zo hard mee om de weg te wijzen.

Een actiefoto van de agilitywedstrijd.

Een actiefoto van de agilitywedstrijd. Foto: Martha Bisschop

Al vroeg in de ochtend kwamen zo’n tachtig deelnemers met hun honden naar Elim voor deze sportieve dag. Agility is een sport die je samen met je hond uitoefent. Het parcours bestond uit diverse hindernissen zoals een slalom, tunnels en een aantal toestellen waarbij de honden moeten klimmen. Voor deze dag waren er meerdere parcoursen uitgezet, waarvoor ook meerdere prijzen te behalen waren.

Perfect ‘hondenweer’

Het weer was wel bewolkt, maar geweldig voor de honden en handlers: droog en niet te warm. Het terrein van De Weideruiters gaf genoeg ruimte voor het uitzetten van de diverse parcoursen, de tenten van de deelnemers, plus ruime parkeergelegenheid. „Het is moeilijk om een geschikt terrein te vinden om een dergelijke wedstrijd neer te zetten,” aldus organisator Kim Verkade. „Het terrein van De Weideruiters is er perfect geschikt voor, het ligt er perfect bij en dat de kantine ook voor ons geopend is maakt het plaatje compleet. Zo’n mogelijkheid vinden we niet makkelijk in onze sport.”

Het was een zeer geslaagde dag met een fantastisch team vrijwilligers en deelnemers. Met veel humor is deze dag soepel verlopen en ondanks het coronaplan aan maatregelen was iedereen ontzettend blij om weer als vanouds op het veld te staan met de hond. Langs de kant bleven fietsers even staan kijken en de honden konden tussendoor lekker relaxen in het bos naast de manege.


Keurmeester Patrick Verkade, die de parcoursen ook gemaakt had, beoordeelde de gehele dag de honden en handlers. Er moest hard gerend worden en na een lange ‘pauze’ door corona was dit voor alle deelnemers weer lekker zweten. Een aantal prijswinnaars deze dag was Agnes Csengö, Ellen Overtoom met haar vier honden en de organisator zelf; Kim Verkade liep voor het eerst met haar jonge hond een tweede plaats. „Het smaakt naar meer, dus we gaan dit zeker gauw weer organiseren,” aldus een tevreden Kim Verkade.