WMD Drinkwater vraagt: 'Niet in piekuren sproeien'

Drinkwaterbedrijven roepen op om zuinig te zijn met water. Foto: ANP/ Rob Engelaar

Hoogeveners hoeven zich geen zorgen te maken dat er niet genoeg drinkwater voorhanden is, maar wanneer we allemaal tegelijk de tuin gaan sproeien of douchen kan de druk te laag worden waardoor bijvoorbeeld een verwarmingsboiler niet meer kan aanslaan.

WMD Drinkwater heeft geen knelpunten in de waterbronnen voor de bereiding van drinkwater. Het watergebruik is in de afgelopen periode in Drenthe ook niet extreem geweest, omdat er steeds wel weer regen viel. Als er in het gebied van WMD twee maanden geen regen valt, en wel heel veel water verbruikt wordt, dan kan het zijn dat het drinkwaterbedrijf over de ‘winvergunning’ heen gaat, legt woordvoerder Hilda Rozema uit. „Maar zolang we in de winter de grondwaterstanden kunnen aanvullen, gaan we technisch geen problemen krijgen. Zolang dat lukt, kunnen we drinkwater leveren.”

Waterwingebied

Het Hoogeveense waterwingebied ligt nabij het Bentinckspark. Niet alleen bij de watertoren maar ook langs de Mr. Cramerweg, bij het Roelof van Echten College. Dit waterwingebied is circa 13,5 hectare groot en is al sinds 1927 in gebruik. Jaarlijks pompt WMD hier zo’n 3 miljoen kubieke meter grondwater omhoog. WMD heeft een dusdanig grote voorraad water dat het ook regelmatig drinkwater levert aan andere gebieden. In totaal produceerde WMD Drinkwater vorig jaar 35,1 miljoen kuub water, daarvan werd 4,5 miljoen kuub geleverd aan collega-waterbedrijven.

Huishoudens gebruiken het meeste water

Het overgrote deel (70 procent) van het drinkwater van WMD wordt verbruikt door huishoudens. De rest gaat naar bedrijven: 18 procent ‘klein zakelijk en agrarische bedrijven’ en 12 procent ‘groot zakelijk’. „Er zijn tal van bedrijven die drinkwater nodig hebben. Klein, zoals boeren of een garagebedrijf. Dat zit in de categorie kleinzakelijk. Dan is er de voedingsmiddelenindustrie. Drinkwater is hier verplicht in het proces, wettelijk.” Het is dus vooral aan de huishoudens om het waterverbruik tijdens de piekuren (tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur) in de gaten te houden.

Nieuws

menu