Vrijwilligers steken de handen uit de mouwen tijdens Natuurwerkdag, ook in Hoogeveen

Vrijwilligers hielpen vorig jaar bij het opschonen van de Koeweide in Hoogeveen.

Vrijwilligers hielpen vorig jaar bij het opschonen van de Koeweide in Hoogeveen. Foto: André Weima

De 21ste editie van de Natuurwerkdag vond dit jaar plaats op twee dagen, afgelopen vrijdag en zaterdag. Op 60 locaties in Drenthe, waaronder in de Koeweide in Hoogeveen, gingen volgens de telling van Landschapsbeheer Drenthe 1.341 vrijwilligers aan de slag voor de natuur in de eigen woon- en leefomgeving. Dit jaar stond het thema biodiversiteit centraal. De natuurklussen waren er dan ook op gericht de natuur te onderhouden en herstellen.

De Natuurwerkdag werd niet alleen in Drenthe georganiseerd; in heel het land kon men zich inschrijven voor klussen. In totaal is er door circa 14.470 vrijwilligers op meer dan 520 locaties in het groen gewerkt. Al het werk dat werd verzet op de Natuurwerkdag is van belang voor de bescherming van de natuur, landschap en dieren. Steeds vaker is het onderhouden en herstellen van natuur en landschap in vrijwilligershanden. Mede dankzij de inzet van de vrijwilligers kan iedereen (blijven) genieten van een groene leefomgeving.

Natuurwerkers van de toekomst

Op vrijdag was er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Onder begeleiding van Landschapsbeheer Drenthe werden er op 6 verschillende basisscholen door ruim 300 leerlingen gewerkt aan verschillende activiteiten. Zo werden er nestkastjes in elkaar gezet, wilgen geknot, takkenrillen gemaakt en werd de heide opengesteld.

Drentse aftrap: Zuster Mohrpark

Iedere Natuurwerkdag wordt er een vrijwilligersgroep in het zonnetje gezet. Dit jaar was dat het Plaatselijk Belang in Oosterhesselen. De vrijwilligers van het Plaatselijk Belang zetten zich onder andere in voor het Zuster Mohrpark. Diverse bestuurders bezochten deze locatie op zaterdag. Zo waren gedeputeerde Henk Jumelet, Jeroen Huizing, wethouder van de gemeente Coevorden, en Erik de Gruijter, directeur van Landschapsbeheer Drenthe, op bezoek bij deze locatie. Henk Jumelet onderstreepte het belang van een groene leefomgeving: „Mensen hebben opnieuw de waarde van natuur ontdekt en dat is prachtig om te zien. Natuur is niet alleen iets van ver weg, maar ligt ook om de hoek. Daar is dit park een mooi voorbeeld van. En als je dan ook een stukje verantwoordelijkheid wil dragen door eraan te werken en onderhouden, dan is dat een heel mooie combinatie.”

Vrijwilligers van de Natuurwerkdag in Drenthe kregen dit jaar boompjes voor bijen, aangeboden vanuit het project Plan Boom Drenthe. De aanplant van deze boompjes draagt bij aan de biodiversiteit én een gezond klimaat.