'Vrijheidsstrijder' uit Pesse zit weer in de cel na nieuwe doodsbedreiging aan adres van ambtenaar gemeente Hoogeveen

De 51-jarige Daniël L. uit Pesse is afgelopen vrijdag opnieuw opgepakt, omdat hij een medewerker van de gemeente Hoogeveen in een e-mail met de dood heeft bedreigd. De Pessenaar, die zichzelf ‘vrijheidsstrijder’ noemt en al jaren in de clinch ligt met de gemeente, is vorige maand nog veroordeeld voor eerdere bedreigingen.

Politie.

Politie. Foto: LC/Arodi Buitenwerf

Vrijdagmiddag kort voor vier uur kwam de mail van L. binnen bij zowel de gemeente Hoogeveen als bij enkele regionale media. De Pessenaar kondigt daarin de begrafenis aan van een medewerker van de gemeente. ,,Hij is gestorven vanwege verraad, satanisme en het bewust kapotmaken van mijn leven. Zijn executie zal binnenkort plaatsvinden, op een onverwacht moment”, schrijft L. Ongeveer een uur later werd hij aangehouden.

‘Beangstigend’

,,Wij hebben meteen actie ondernomen toen de mail binnenkwam”, zegt woordvoerster Fanny Leseman van de gemeente Hoogeveen. Er is aangifte gedaan. ,,Zo’n mailtje is beangstigend.” Verder wil ze er niet veel over kwijt. ,,De gemeente gaat niet in op individuele gevallen, maar iedere bedreiging is er één te veel.”

Het is de zoveelste keer dat een medewerker van de gemeente met dreigementen van de Pessenaar te maken krijgt. L. vindt dat hij recht heeft op een bijstandsuitkering en stelt dat de gemeente hem die ten onrechte niet geeft. Vorig najaar schold hij nog een medewerkster van de sociale dienst meerdere keren uit aan de telefoon en in maart dreigde hij in een mail dat er een steen door de ruit van haar afdeling zou vliegen als ze de uitkering niet regelde.

‘Teststraat verbouwen’

Daarvoor is L. op 8 juli veroordeeld tot zes weken celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Die straf kreeg hij ook voor onder meer het bedreigen van medewerkers van de GGD-teststraat in Hoogeveen. Hij fietste daar eerder dit jaar langs en kondigde aan dat hij die avond ‘met honderd man de boel zou komen verbouwen’. L. gelooft niet in het bestaan van het coronavirus en is ervan overtuigd dat het een verzinsel is van de overheid om ‘het volk’ te onderdrukken.

De straf die hij vorig maand kreeg, pakte veel lager uit dan de eis van tien maanden celstraf. De rechtbank in Assen sprak hem namelijk vrij van het met stenen bekogelen van twee medewerkers van de plantsoenendienst. Ze waren bij zijn huis aan het bladblazen en L. ergerde zich aan het lawaai. Hij bekende dat hij had geroepen dat ze moesten oprotten, maar de twee stenen die het duo vervolgens naar het hoofd geslingerd kreeg, had hij niet gegooid, zei hij.

De rechtbank vond dat er te weinig bewijs was om aan te tonen dat hij het wél had gedaan. Daarnaast hielden de rechters er bij de straf rekening mee dat hij een psychiatrische stoornis heeft. L. is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Psychische hulp krijgt de man niet, omdat hij die niet wil.

Computer afgepakt

In zijn mail van afgelopen vrijdag schrijft L. dat hij door de bewuste medewerker van de gemeente binnenkort zijn woning verliest en geen inkomen meer heeft. De Pessenaar mailt al jaren regelmatig zijn grieven over de gemeente Hoogeveen, maar ook over de regering rond. Voor het per mail bedreigen van demissionair minister-president Rutte is hij eind vorig jaar nog veroordeeld tot 45 dagen celstraf.

Behalve naar de instanties waar hij tegen ageert, mailt hij zijn epistels ook altijd naar de media. Sinds zijn arrestatie in maart had hij geen computer meer en ook zijn mobiele telefoon was door het Openbaar Ministerie (OM) in beslag genomen. Een tijd lang was het rustig. Inmiddels heeft hij wel weer een computer, bevestigt zijn advocaat Ronald Knegt. ,,Vrijdag kort na het versturen van de mail is hij aangehouden.”

Veertien dagen langer vast

L. zit vast op verdenking van bedreiging en een poging tot ambtsdwang, zegt OM-woordvoerster Melanie Kompier. Dat laatste is het dwingen van een ambtenaar om iets wél of juist niet te doen. ,,Hij is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris en die heeft besloten dat hij veertien dagen langer vast blijft zitten.” Ook zijn opnieuw gegevensdragers, zoals een computer, in beslag genomen.