'Vrijheidsstrijder' uit Pesse langer vast vanwege doodsbedreiging

Pessenaar Daniël L. blijft drie maanden langer vastzitten vanwege een doodsbedreiging aan het adres van een ambtenaar van de gemeente Hoogeveen. Dat heeft de Rechtbank Noord-Nederland bepaald.

Rechtbank in Assen.

Rechtbank in Assen. Foto: Youri Bakker

De Pessenaar, die zichzelf ziet als ‘vrijheidsstrijder’, ageert volop tegen de coronamaatregelen en is al jarenlang boos op de gemeente Hoogeveen. Twee weken geleden werd hij opgepakt, omdat hij die middag een dreigmail stuurde over een medewerker van de gemeente naar onder meer regionale media.

In de mail, die ook bij de gemeente terechtkwam, bedreigde en beledigde hij de ambtenaar, omdat hij vindt dat de man hem heeft benadeeld. Naar zijn mening krijgt hij ten onrechte geen uitkering. Zijn bericht kwam erop neer dat de man binnenkort niet meer leeft, omdat hij geëxecuteerd wordt. De gemeente schakelde de politie in, die de Pessenaar nog dezelfde middag aanhield.

L. mailt al jaren zijn grieven over de gemeente, maar ook over de landelijke overheid naar de media en naar politici. De Pessenaar heeft een psychische stoornis en is inmiddels een paar keer veroordeeld voor onder meer het bedreigen van demissionair premier Rutte, een andere gemeenteambtenaar, een Gronings raadslid en medewerkers van de GGD-teststraat in Hoogeveen. De man accepteert geen psychische hulp.