Van links naar rechts Ella, Rowena en Vick.

Vriendinnen zetten zich onvermoeibaar in voor schoon Steenbergerpark: 'Ruim je rotzooi op!'

Van links naar rechts Ella, Rowena en Vick. NDC Mediagroep

Een dikke pluim voor Ella Brondijk (8), Vick Scholing (8) en Rowena Oost (9) uit Hoogeveen. De vriendinnen en klasgenootjes wilden iets goeds doen voor de natuur.

Geschrokken van al het rond slingerende afval dat ze ontdekten in het Steenbergerpark, wisten de meisjes wat hen te doen stond. Onverschrokken gingen ze na schooltijd aan de slag. Met handschoenen aan, maar zonder prikstok. Maar ze blijken creatief. ,,Mondkapjes pakken we op met een behulp van een takje”, zegt Ella, terwijl ze voordoet hoe ze te werk gaat.

Het resultaat van twee middagen zwerfafval opruimen is indrukwekkend. De huifkar achter hun skelter ligt vol afvalmateriaal, met prominent in beeld twee kapotte sleetjes, een van plastic, een van hout. Na een winterse week vol sneeuwpret achtergelaten op de bult in het Steenbergerpark. En dan is er nog een kruiwagen, die bomvol volle vuilniszakken ligt. Acht in totaal en de negende vordert ook al gestaag. Dit tot hun eigen verbazing.

,,Blikjes, aanstekers, een lange witte kabel, peuken, een vol pak icetea, glas, plastic zakken en veel ander plastic.” Het drietal somt op wat ze allemaal tegenkomen. Soms moeten ze er de prikkelbosjes voor in duiken. ,,Maar wij zijn niet bang”, zegt Rowena stoer. En nee, ze hebben niemand aangesproken die afval op straat gooide. Vick:,,We hebben niemand betrapt. Wel kregen we veel complimenten.”

Woensdagmiddag hebben de vriendinnen hulp gekregen van klasgenootjes uit groep 5 van Het Ralstholt en ook vanuit groep 3 en 4 kwam ondersteuning. Vele handen maken licht werk.

Nog zeker twee middagen zoet

Eerder hebben de meisjes meegedaan aan de opruimactie die IVN Hoogeveen een paar keer per jaar houdt. Maar deze actie hebben we op eigen initiatief bedacht. De helft van het Steenbergerpark hebben ze inmiddels schoon, nu de andere helft nog. En ja, dan zouden ze maar zo weer van voren af aan kunnen beginnen. ,,Of we gaan naar een andere locatie”, opperen ze. Sowieso zijn ze nog wel twee middagen zoet in het park in De Weide.

De meisjes houden van de natuur en zijn regelmatig present bij activiteiten van IVN Hoogeveen. Speurtochten, slootjesdag, hutten bouwen van wilgentenen, dieren voeren bij de kinderboerderij, ze doen er graag aan mee. Ella: ,,Ik vind milieu en natuur heel belangrijk. Het moet schoon zijn, anders stikken er dieren.”

Of ze nog iets kwijt willen aan al diegenen die hun afval niet opruimen? Dat laten ze zich geen twee keer zeggen: ,,Ruim je rotzooi gewoon op. Doe het in de prullenbak. Gooi het in ieder geval niet in de natuur!”