Vriendenfestival in De Tamboer vormt met U!TdagenD Hoogeveen de aftrap van het theaterseizoen: ‘Dit zijn voor mij de krenten in de pap’

Erikah Karst kijkt uit naar het Vriendenfestival.

Erikah Karst kijkt uit naar het Vriendenfestival. Foto: Eigen foto

De aftrap van het nieuwe seizoen begint voor theater De Tamboer met een dubbelslag: zaterdag 28 augustus staat bol van de culturele activiteiten in en om het theater tijdens U!TdagenD Hoogeveen en de avond ervoor staat in het teken van het Vriendenfestival. De vereniging Vrienden van de Tamboer bestaat 35 jaar en wil nieuwe vrienden maken.


„Ik denk nu al aan het moment dat ik het podium opstap en dan de mensen in de zaal zie. Daar kan ik nu al emotioneel van worden. De Tamboer is toch een magische plek voor mij.” Zangeres Erikah Karst verheugt zich enorm op dat moment op zaterdagavond 27 augustus. De van oorsprong Hoogeveense zangeres is één van de drie acts tijdens het Vriendenfestival.

„Dit zijn voor mij de krenten in de pap. In dit geval een heel grote Hoogeveense krent”, lacht ze. ,,Ik heb zo vaak in De Tamboer opgetreden. De laatste keer dat ik er op het podium stond, was met mijn moeder. Ze kijkt nu vast mee. Het is zo gaaf om weer te mogen optreden!”

‘Wie jarig is, trakteert’

„De coronaperiode is voor het grootste gedeelte achter de rug; wat is er nou mooier dan elkaar weer te zien?”, zegt Eildert Dragt, sinds kort bestuurslid van de Vrienden van De Tamboer over de gedachte achter het festival. „De avond is trouwens niet alleen bedoeld voor vrienden, maar voor iedereen.”

„We gaan zelfs nog verder, want wie jarig is trakteert: als je op die avond lid wordt, is het lidmaatschap tot april volgend jaar gratis”, vervolgt hij. Op dit moment zijn er ongeveer negenhonderd vrienden. Als het aan het bestuur ligt, wordt de vriendenkring uitgebreid. Dragt: ,,We zien het aantal heel langzaam teruglopen. Er is weinig nieuwe aanwas. Daarom willen we wat reuring veroorzaken, zodat mensen ons leren kennen.”

Het Vriendenfestival is daar een eerste aanzet toe. Behalve Erikah Karst treden ook de Hoogeveense band Balance en No Name uit Hollandscheveld op. De presentatie is in handen van RTV Drenthe-verslaggeefster en -presentatrice Karin Mulder, ook uit Hoogeveen.

(Tekst gaat door onder de foto)


In de tuin en in de zaal

Het festival, dat inmiddels is uitverkocht, vindt zowel in de tuin van het theater als in de grote zaal plaats. „Balance en No Name treden op op ons buitenpodium. Erikah staat in de grote zaal. Dat geeft de bands buiten mooi de kans om op en af te bouwen”, zegt programmeur Rudie Reinders van theater De Tamboer. „Ik verwacht dat het een topavond wordt.”

De doelstelling waarvoor de vriendenvereniging (inmiddels ruim) 35 jaar geleden is opgericht is het stimuleren van cultuur in en rond De Tamboer. „Dat is dus breder dan het theater alleen. Dat kan ook bijvoorbeeld een samenwerking met de bibliotheek zijn”, verduidelijkt Dragt. Reinders: „Dat is ook iets wat we steeds meer doen. Net zoals we de samenwerking zoeken met muziekschool Scala en inmiddels één organisatie zijn met Het Podium.”

In de topjaren had De Tamboer zo’n 4000 leden, weet Dragt. „Bijna iedereen in Hoogeveen was lid. In de loop der jaren is het aantal door vergrijzing minder geworden. „De meeste leden zijn boven de 60. We hopen op wat jongere aanwas.”

Inspraak en korting

„Ik kan wel zeggen dat het belangrijk is om cultuur te steunen, maar feitelijk gezien heb je er ook gewoon voordeel van als je lid wordt. Je krijgt korting op voorstellingen en soms zijn ze zelfs gratis”, aldus de Hoogevener. „Daarnaast heb je inspraak in het aanbod van het theater. En het is een hartstikke leuke club.”

Als het aan hem ligt, keert het Vriendenfestival elk jaar terug. „Volgend jaar regelen we de Rolling Stones toch?” grapt hij tegen Reinders. Tegelijk met het Vriendenfestival start de kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen, voorlopig – vanwege corona – eerst alleen voor de voorstellingen tot en met november dit jaar.