Harry Baalman wordt de nieuwe voorzitter van Humanitas Zuid-Drenthe: ‘Respect voor elkaar is groot bij Humanitas’

Bert Janmaat (links), scheidend voorzitter Humanitas, samen met de nieuwe voorzitter Harry Baalman.

Bert Janmaat (links), scheidend voorzitter Humanitas, samen met de nieuwe voorzitter Harry Baalman. Foto: Andre Weima Fotografie

Harry Baalman (59) wordt de nieuwe voorzitter van Humanitas Zuid-Drenthe. Hij volgt Bert Janmaat (67) op. Vanaf 14 juni is het officieel. Daarnaast is er nog een verandering. De vrijwilligersorganisatie in Hoogeveen heeft voor het eerst in haar bestaan een eigen kantoor, in het gebouw De Oude Bibliotheek aan de Bentinckslaan.

Wethouder Janita Tabak verricht op 4 september de officiële opening. De ruimte wordt gehuurd voor drie jaar. Dankzij een legaat en een gedeeltelijke sponsoring door de eigenaar van het pand, Martijn Oosterheert, kan de ruimte voor drie jaar worden gehuurd. Het nieuwe onderkomen op de eerste verdieping oogt fris en licht. De muren zijn spierwit gesausd terwijl een groot deel van het meubilair, waaronder stoelen en een gemakkelijk zithoek, de blauwe Humanitaskleur hebben. ,,Toeval”, zeggen Baalman en Janmaat met een lach. Het meubilair is beschikbaar gesteld door het Alfa-college en de Oosterkerk en via de Hoogeveense Uitdaging bij Humanitas terechtgekomen.

Janmaat is zes jaar voorzitter geweest van Humanitas Zuid-Drenthe. ,,Ik vind vrijwilligerswerk belangrijk en met name vrijwilligerswerk met de waarden die Humanitas wil vertegenwoordigen. Wat ik prettig vind bij Humanitas is het respect voor elkaar, de medemenselijkheid. Ik ben er trots op dat we met zijn allen door te blijven praten en elkaar te blijven steunen ondanks tegenslagen en personele problemen als bestuur overeind zijn gebleven en onze projecten in de lucht hebben weten te houden, ook in coronatijd. Daarbij is het belangrijk dat Humanitas staat voor het bevorderen van de zelfredzaamheid.” Baalman vult aan: ,,Niet in de zin van overnemen, maar naast de ander gaan staan. Het is belangrijk dat mensen weer zelf regie durven te nemen. Op allerlei vlakken.”

Achttal projecten

Humanitas Zuid Drenthe kent momenteel een achttal projecten. De beide heren stippen ze graag allemaal even aan: Vriendschappelijke huisbezoeken voor mensen die zich eenzaam voelen. Thuisadministratie voor diegenen die hun administratie niet op orde hebben. Het Maatjesproject voor contacten met mensen met een licht verstandelijke beperking. De Rainbowladies, een culturele groep vrouwen die eens per maand samenkomen. Het voorleesproject voor kinderen waarbij het lezen niet goed afgaat. Kinderkampen voor kinderen uit gezinnen die het minder breed hebben. Middagen voor ouderen en omwonenden van het Tonckenshuys en Jannes van der Sleedenhuis Wolfsbos. De Taaloefenplaats waar anderstaligen bijeenkomen om met taal bezig te zijn. Het levensboek waarbij een tastbaar document wordt gemaakt over iemands leven. En dan is er ook nog de Begeleide OmgangsRegeling (BOR), die helpt bij het contact tussen gescheiden ouders en hun kinderen.

Nieuwe vrijwilligers welkom

Al deze projecten staan of vallen met vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers zijn meer dan welkom, voor meerdere projecten. In totaal heeft Humanitas zo’n 90 vrijwilligers. ,,Dat is best een mooi aantal, maar de vraag ligt hoger. Daarom lukt het helaas niet altijd om direct op een hulpvraag in te springen”, zegt Janmaat. Bij zijn aanstelling als preses waren er eveneens 90 vrijwilligers. ,,Ik zei toen ambitieus: we moeten naar 200 vrijwilligers. Helaas is dat niet gelukt. Toch ben ik er trots op dat ondanks de coronapandemie alles in de lucht is gebleven. Corona is een ramp voor vrijwilligersorganisaties.” Volgens beide heren is Humanitas sterk in het opleiden van vrijwilligers. Zelfs Baalman is al avonden lang aan het studeren geweest. Gedreven zegt hij: ,,Als bestuurslid moet je zorgen goed op de hoogte te zijn van alles.”

Het aantal leden van Humanitas ligt momenteel op 350. Beiden hopen dat er door meer bekendheid meer leden bij komen.

Over de reden dat hij de voorzittershamer overdraagt, zegt Janmaat: ,,Deze functie vraagt visie, tijd en inzet. Nieuw elan is nu belangrijk.” Hij is dolblij dat Baalman zijn rol wil overnemen. ,,Harry is een cadeautje”, stelt hij dankbaar. Naast Baalman zijn er nog twee nieuwe bestuursleden, waarmee het aantal bestuursleden op zes is gekomen. Er wordt alleen nog iemand gezocht voor de functie pr en communicatie. Janmaat vertrekt overigens niet bij Humanitas. Hij wordt coördinator van het Maatjesproject. ,,Dat is zo’n mooi, zinvol project. Ik heb dan ook zin om daarmee aan de slag te gaan.”

‘Sociale gevoel verdwijnt’

Baalman had al vaker via Facebook een oproep voor nieuwe bestuursleden voorbij zien komen. Hij had er de tijd niet voor. Tot die ruimte er wel kwam en hij besloot te informeren hoe het ervoor stond. ,,Ja, dan ben je verloren”, grinnikt hij. De Groninger die sinds zeven jaar in Hoogeveen woont, vindt het sociale aspect van Humanitas enorm belangrijk ,,Het sociale gevoel in Nederland verdwijnt. De maatschappij wordt harder en harder. Mensen zijn steeds meer op zichzelf gericht. Ze willen wel uit organisaties putten, maar er niets in steken. Dat vind ik jammer. Door het goede voorbeeld te geven, hoop ik dat er meer mensen mee te krijgen.”

De nieuwe voorzitter heeft de nodige bestuurlijke ervaring. Zo is hij ook voorzitter van de Speel-o-theek Hoogeveen en was hij voorheen voorzitter van computerclubs. ,,Ik ben afgekeurd. Dan kun je ervoor kiezen om je hand op te houden, maar de keuze kan ook zijn om maatschappelijk actief te zijn. Ik vind bovendien besturen en organiseren mooi.” Zijn doelen voor de komende tijd? ,,Naamsbekendheid, de neuzen dezelfde kant op krijgen en netwerken. Maar eerst moet ik de organisatie goed leren kennen.”

Met het nieuwe onderkomen in de oude bibliotheek hoopt Humanitas Zuid-Drenthe zichtbaarder te worden. Het wordt de vaste plek voor vergaderingen en cursussen. Daarnaast is het plan hier eens per week een inloopmogelijkheid te houden.