Voorzitter Henk Zuidema over 100 jaar Plaatselijk Belang Nieuwlande: 'Het gaat om de toekomst van ons dorp'

Een of misschien wel twee exposities én de uitgave van een jubileumkrant. Plaatselijk Belang Nieuwlande kan ermee aan de slag nadat deze week bekend werd dat er 3000 euro voor beschikbaar is vanuit het project Vitaal Platteland. Er is namelijk wat te vieren in het dorp. Plaatselijk Belang bestaat op 2 december 100 jaar. Een eeuw waarin veel is bereikt. Voorzitter Henk Zuidema: ,,Menigeen heeft geen idee wat wij doen omdat wij vooral achter de schermen werken, maar dat is veel. Plaatselijk Belang is ervoor om het dorp leefbaar te houden.”

Het bestuur van Plaatselijk Belang Nieuwlande is blij met de bijdrage. Rechts wethouder Janita Tabak.

Het bestuur van Plaatselijk Belang Nieuwlande is blij met de bijdrage. Rechts wethouder Janita Tabak. Foto: Betsy Smid

Wethouder Janita Tabak kwam de cheque hoogstpersoonlijk overhandigen. Nu het bedrag ‘ in the pocket ’ is, kan na zo’n drie jaar van brainstormen het echte spitwerk beginnen, want zowel voor de overzichtstentoonstelling als de jubileumuitgave moet er heel wat speurwerk in het archief, opgeslagen bij een van de leden op zolder, worden verricht. Direct na de zomervakantie gaat een groep daarmee aan de slag, vertelt Henk Zuidema, sinds een jaar of zes voorzitter van Plaatselijk Belang Nieuwlande, maar al zeker twintig jaar bestuurslid. Hij beseft: ,,Dat wordt een hele klus. De meest bijzondere dingen en de mijlpalen halen we ertussenuit.”

De jubileumkrant wordt huis aan huis in Nieuwlande verspreid. De expositie wordt ingericht in multifunctioneel centrum De Opsteker. Afhankelijk van wat wordt aangetroffen over de oorlogsjaren wordt ook een tentoonstelling ingericht in onderduikersmuseum De Duikelaar. Naast de expositie(s) en de jubileumkrant hoopt Plaatselijk Belang op zaterdagavond 4 december ook een feestje te kunnen geven. Dat wordt uit eigen zak betaald.

Regelmatig gesprekken met gemeente en woningcorporaties

Wat de exacte aanleiding voor de oprichting van Plaatselijk Belang Nieuwlande was en wie precies de oprichters waren, dat antwoord moet Zuidema helaas schuldig blijven. Hij hoopt het tijdens het speurwerk allemaal te gaan ontdekken. Wat hij wel weet is dat in de beginjaren veel zichtbaarder wat Plaatselijk Belang Nieuwlande deed, met cruciale onderwerpen als de aanleg van wegen, riolering, waterleiding et cetera. Toch is er volgens de voorzitter ook in de huidige tijd genoeg werk te doen voor een leefbaar Nieuwlande. ,,Mensen zien dat niet, maar wij voeren bijvoorbeeld regelmatig gesprekken met de gemeente en woningbouwcorporaties. Zo maken wij ons op dit moment sterk voor betaalbare huurwoningen in ons dorp. Wij willen de jeugd in Nieuwlande houden. Momenteel is hier geen huis te koop. Morgen (vrijdag, red.) zitten we weer met Domesta om tafel om te praten over de Bernhardlaan. Die verpaupert. Wij zetten druk. Dat was ook het geval bij de nieuwbouw aan de Boerdijk. Er wordt veel beloofd, maar weinig waargemaakt. Gelukkig is het aan de Boerdijk uiteindelijk wel goed gekomen.”

Aanvulling en verjonging bestuur nodig

De grootste zorg op dit moment is misschien wel dat aanvulling en verjonging van het bestuur nodig zijn. Het huidige bestuur bestaat uit vier personen, waarbij Zuidema naast het voorzitterschap ook de functie van penningmeester vervult. Een aantal bestuursleden heeft aangegeven door te gaan tot het 100-jarig bestaan. De tijd begint daarmee te dringen. ,,Je probeert mensen te mobiliseren, maar dat is niet gemakkelijk. Verdorie, we zijn wel bezig met de toekomst van Nieuwlande. Het is belangrijk dat Plaatselijk Belang blijft bestaan.”

Vastgebeten

Soortgelijke zorgen waren er rondom mfc De Opsteker in het dorp, maar daar lijken de bestuursproblemen sinds maandagavond te zijn opgelost. Tot grote opluchting van Zuidema. ,,Tien jaar lang hebben wij als Plaatselijk Belang geknokt voor de komst van het mfc. In 2014 kon het worden geopend. Het zou toch te gek voor woorden zijn als het nu dicht zou moeten. Gelukkig hebben zich nieuwe bestuursleden gemeld. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Indien nodig willen wij hen als Plaatselijk Belang ondersteunen.” Terugblikkend op zijn eigen 20 jaar bij Plaatselijk Belang Nieuwlande is de realisatie van het mfc hem ook het meest bijgebleven. ,,Als een soort van jonge honden hebben wij ons daarin vastgebeten. Het was soms vechten tegen de bierkaai en soms waren we diep teleurgesteld, maar we sleepten elkaar er doorheen. En met succes. Dit hebben we met elkaar toch maar mooi geflikt. Ja, dat geeft voldoening. In zo’n klein dorp zo’n prachtig gebouw.”