Voormalig CDA-politicus Jan Mastwijk en zijn vrouw zeggen partijlidmaatschap alsnog op. 'Na 34 jaar loop je niet zomaar weg'

Oud-CDA-Kamerlid Jan Mastwijk en zijn vrouw Hilma, die namens de partij in de gemeenteraad van Hoogeveen heeft gezeten, hebben hun partijlidmaatschap opgezegd. Mastwijk twijfelde afgelopen voorjaar al, maar na het vertrek van het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt heeft het Hoogeveense echtpaar de knoop doorgehakt.

Jan Mastwijk in de studio van Radio Hoogeveen.

Jan Mastwijk in de studio van Radio Hoogeveen. Foto: André Weima

,,De afgelopen tien jaar is er wel meer gebeurd waarvan ik me heb afgevraagd: kan dat niet anders? Maar we hebben ook altijd gezegd: ‘We lopen niet zomaar weg’.” Maar nu Pieter Omtzigt vorige maand bekendmaakte het CDA de rug toe te keren, volgen Jan en Hilma Mastwijk het voorbeeld van het Twentse Tweede Kamerlid.

Omtzigt, die de misstanden rondom de kinderopvangtoeslag aan het licht bracht, stapte op nadat een kritische interne memo van hem over de CDA-top uitlekte. Het populaire Kamerlid werd tegengewerkt binnen zijn eigen partij, die niet zat te wachten op zijn kritische houding.

Niet over één nacht ijs

,,Ik denk dat Omtzigt hetzelfde heeft gedaan als wij; je valt niet over één ruzietje, maar als er meer gebeurt, ga je je op een bepaald moment wel afvragen of je je nog thuis voelt bij een partij”, verklaart Mastwijk. Dat is voor hem en zijn vrouw niet meer het geval. Volgens hen is het CDA niet goed omgegaan met Kamerlid, dat nota bene ruim 340.000 stemmen kreeg tijdens de verkiezingen maart.

Eind maart kondigde Mastwijk, die behalve acht jaar lang in de Tweede Kamer ook voor het CDA in de Provinciale Staten heeft gezeten, op Twitter aan op te stappen als er geen ruimte meer was voor iemand als Omtzigt. ,,Dat was bedoeld als waarschuwing. Ik weet heus wel dat het niet van mij afhangt, maar ik word wel gevolgd door CDA-politici en wilde een signaal afgeven.”

Mastwijk werd in 1987 lid van het CDA, zijn vrouw volgde een jaar of twee later. ,,Spijt dat we nu alsnog hebben opgezegd, hebben we niet. We hebben het niet in een opwelling gedaan. Ons vertrek heb ik niet op Twitter gemeld. Ik ben niet zo exhibitionistisch om dit enigszins trots daarop te zetten, want na 34 jaar loop je niet zomaar weg.”

Richtingenstrijd

Het rapport van de commissie-Spies, dat vorig weekend werd gepresenteerd, was voor hem opnieuw een tegenvaller. De commissie onderzocht de verdeeldheid binnen het CDA, maar heeft volgens Mastwijk niet de vinger op de zere plek gelegd.

,,Het gaat wel over het gedoe rond het lijsttrekkerschap, maar niet over de richtingenstrijd; de linksere koers waar Omtzigt voor stond tegenover de neo-liberalistische stroming die de partij de afgelopen jaren had omarmd. Ook vind ik dat Spies had moeten onderzoeken hoe het zat met de sponsoren die aanzienlijke bedragen in de partijkas hebben gestort.”

En nu?

Of de Hoogevener zich straks aansluit bij Omtzigt als die in september terugkeert als onafhankelijk Kamerlid, weet hij nog niet. ,,Het is nog niet bekend of hij een eigen partij gaat oprichten. Ik kan me trouwens ook voorstellen dat hij zich alsnog bedenkt en vanwege deze affaire helemaal geen zin meer heeft in de politiek. Ik blijf het CDA en de andere partijen sowieso goed volgen. Het zou kunnen dat ik op enig moment nog weer lid wordt van een partij waarbij ik me thuis voel.”