Voorbereidingen gestart voor viering 60 jaar Molukse wijk in Hoogeveen. Historische Kring Hoogeveen, Bibliotheek Hoogeveen en Molukse wijk slaan handen ineen

Van links naar rechts: Dika Kailey-Latuheru, Carolien Unitli-van der Sleen, Johan Bisschop, Martin Unitli en Gita Lopulisa. Foto: André Weima
,,Het was een strenge winter. We hadden geen goede verwarming, alleen één klein kacheltje in de woonkamer. Toch waren we blij met ons huis. We hadden ook geen andere keuze”, blikken Martin Unitli en zijn vrouw Carolien Unitli-van der Sleen terug op de verhuizing, op de dag af 59 jaar geleden. Ze waren met ongeveer een twaalftal andere gezinnen die 13 de december 1962 de allereerste bewoners in de nieuwe Molukse wijk in Hoogeveen. Nog altijd woont het echtpaar Unitli in hetzelfde huis aan de Lodderstraat. ,,Het bevalt goed, anders waren we allang vertrokken”, zeggen ze met een lach. Onder de eerste bewoners ook de 88-jarige Dika Kailey-Latuheru, een van de twee laatste bewoners van de eerste generatie.
Idee direct omarmd
Gita Lopulisa groeide op in deze wijk en denkt met heel veel plezier daaraan terug. Hoewel zij er niet meer woont, komt ze er nog veelvuldig. Niet zo vreemd dat juist zij door Johann Bisschop, de voorzitter van de Historische Kring Hoogeveen, zo’n drie weken geleden werd benaderd als contactpersoon in de wijk. Ook omdat Lopulisa betrokken is bij de organisatie Maluku Hoogeveen. Zij reageerde enthousiast, evenals directeur Raquel García Hermida-van der Walle van de Bibliotheek Hoogeveen, die het idee eveneens direct omarmde.
Bisschop: ,,Over een jaar is de echte herdenking, maar dit is de aftrap voor ons. Of 13 december 2022 het beginpunt of eindpunt wordt, dat weten we nog niet. We gaan op korte termijn een werkgroep samenstellen, die zich daarover buigt. Die groep zal gaan brainstormen en een jaarprogramma opstellen.”
Mede-Hoogeveners kennis laten maken met Molukse wijk
Het doel is vooral om mede-Hoogeveners kennis te laten maken met de Molukse wijk. Om hen te vertellen over waarom de Molukse wijk is ontstaan, over hoe het leven in de wijk reilt en zeilt, over de verenigingen die er actief zijn, over de kerken, over de culturele activiteiten die er plaatsvinden en heel veel meer. ,,Zo heeft de wijk een eigen voetbalclub, Tunas. Die bestaat nog steeds. Mijn vader was er medeoprichter van”, vertelt Gita Lopulisa enthousiast.
Al snel was duidelijk dat er sowieso een grote expositie komt in de bibliotheek, een plek die geen drempels opwerpt, wat ook geldt voor De Tamboer, waar de pasar malam waarschijnlijk in de foyer gaat plaatsvinden. Naast een grote expositie in de Verhalenwerf mét daarbij een verhalentafel met mensen uit de Molukse wijk, komt er waarschijnlijk ook een kleine expositie in ’t Kringhuus aan de Schutstraat. ,,En misschien kunnen we tijdens een van de Kringavonden een lezing houden over de Molukse wijk en zijn bewoners”, bedenkt de voorzitter ter plekke.
Foto’s en ander materiaal voor expositie welkom
Omdat ook het 40- en 50-jarig bestaan van de Molukse wijk zijn gevierd met exposities, is er volop materiaal aanwezig, dat Lopulisa allemaal in haar bezit heeft. Daarnaast wordt gezocht naar nieuwe spullen om te kunnen exposeren. Wie bijzondere foto’s of andere mooie materialen heeft kan dat kenbaar maken via de Historische Kring Hoogeveen.